Dobre vijesti: Beba koja je pronađena u kontejneru u Zaprešiću je živa i zdrava

1
Radiosarajevo.ba
Dobre vijesti: Beba koja je  pronađena u kontejneru u Zaprešiću je živa i zdrava
Foto: Screenshot/ HRT / Pedijatrica na klinici Sveti Duh

Voditeljica Odjela neonatologije Kliničke bolnice Sveti Duh Rebeka Ribičić u utorak je medijima potvrdila da je novorođenče, koje je noćas primljeno u tu bolnicu nakon što je pronađeno napušteno u kanti za smeće u Zaprešiću, dobrog zdravstvenog stanja i trenutno se nalazi u jedinici intenzivnog liječenja.

HRT neslužbeno doznaje doznaje kako je policija izašla na teren oko 23 sata po dojavi dvojice mladića koji su se vraćali kući s treninga i čuli plač djeteta. Oko ponoći dijete je prevezeno u bolnicu Sveti Duh.

"Novorođenče je iz Zaprešića prebačeno na Sveti Duh vozilom hitne pomoći, a riječ je o dječaku koji je oko ponoći zaprimljen na odjel neonatologije, pothlađen, deprimiranih vitalnih funkcija, nakon čega ga je dežurni tim zbrinuo po svim pravilima struke" rekla je Ribičić.

EURO 2024 | Španija promašila bezbroj šansi i na kraju slavila autogolom Califiorija

EURO 2024 | Španija promašila bezbroj šansi i na kraju slavila autogolom Califiorija

Kod djeteta je brzo zabilježen povoljan klinički odgovor te je ono stabilno i van bilo kakve životne opasnosti. "Dijete plače, ružičast je, dobre je motorike, počeli smo ga hraniti, živahan je, urednog ultrazvuka mozga, zasad smo s njim jako zadovoljni", dodala je.

Dječak je u jedinici intenzivnog liječenja zbog potrebe opservacije. "Radi se o dječaku porođajne mase 2230 grama, a koliko je staro teško je procijeniti. Gestacijski je star otprilike 38 sedmica, a u trenutku pronalaženja je mogao biti star vrlo malo, možda sat vremena, maksimalno dva, sudeći po kliničkom stanju kad je dovezen u bolnicu", rekla je voditeljica neonatologije.

Na dječaku nisu pronađeni znaci vanjskih ozljeda, a krv koja je bila na djetetu je majčina krv od poroda.

Užas u Hrvatskoj: U fabrici oružja ranjena dva radnika?

Užas u Hrvatskoj: U fabrici oružja ranjena dva radnika?

S dječakom se postupa kao i sa svakim drugim novorođenčetom, uz pojačane mjere opreza jer se ipak radi o specifičnim uvjetima početka života.

"Zbog specifičnosti slučaja uključene su stručne službe bolnice i centar za socijalnu skrb, tako da će do definitivne odluke gdje i kako s djetetom, ono ostati kod nas na odjelu", navela je Ribičić.

Zagrebačka policija izvijestila je da su sinoć oko 23 sata dobili dojavu građana te su na području Zaprešića pronašli novorođenče koje je prevezeno je u KB Sveti Duh. Novorođenče nije imalo vidljivih ozljeda i nije bilo životno ugroženo.

Obavljen je očevid te slijedi kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja svih okolnosti, piše Jutarnji List.

Informacije od jutros možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije