Zoran Pusić: Nasilnici su protumačili da je došlo "njihovih pet minuta", Hrvatska se vraća u 90-e

7
Radiosarajevo.ba
Zoran Pusić: Nasilnici su protumačili da je došlo "njihovih pet minuta", Hrvatska se vraća u 90-e
Foto: Avangarda / Zoran Pusić

Krajnje je znakovito to što je u istoj sedmici kada su Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i izrazito desničarski orijentiran Domovinski pokret (DP) postigli dogovor o formiranju u nove parlamentarne većine i buduće vlade u Hrvatskoj - na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u petak, 10. maja, brutalne prijetnje primio šef Antifašističke lige Republike Hrvatske Zoran Pusić.

"Tebe ćemo prvo zaklati"

"Je*em ti mater četničku, tebe ćemo prvo zaklati", kazali su.

Odsustvo reakcija, pa i ćutanja značajnog dijela hrvatskih medija na napad na brata Vesne Pusić, bivše ministrice vanjskih poslova i potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske, političarke koja je značajno doprinijela ulasku svoje zemlje u Europsku uniju (EU), dosta govori o političkim procesima u Hrvatskoj ili onome što slijedi.

Potvrđeno: Predloženo određivanje pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku

Potvrđeno: Predloženo određivanje pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku

"Započeo ustaški teror...", izvijestio je jedan medij.

Ovim povodom za portal Radiosarajevo.ba govori Zoran Pusić, istaknuti borac za ljudska prava koji već decenijama učestvuje u izgradnji civilnog društva u Hrvatskoj i regiji.

Zorana Pusića napali u centru Zagreba: 'Zaprijetili su mi da će me zaklati'

Zorana Pusića napali u centru Zagreba: 'Zaprijetili su mi da će me zaklati'

Osim o incidentu govori o perspektivama budućih odnosa Vlade Hrvatske i BiH.

Radiosarajevo.ba: Gospodine Pusić, kako ste doživjeli ovaj drski verbalni napad na Vas usred Zagreba? Kazali ste negdje da ovako nešto niste doživjeli zadnjih 20-tak godina...

Pusić: Više je naznaka o mogućem povratku Hrvatske na kraj 90-ih... Opće je mišljenje da je taj incident na neki način vezan s izbornim rezultatima, da su nekakvi ekstremisti koji su inače skloni nasilju, protumačili programske ciljeve Domovinskog pokreta, koji je ušao u Vladu - što jeste atnicivilizacijski korak, korak nazad – na način: 'došlo je naših pet minuta, idemo se obračunati'. S kim se obračunavaju? Ja nisam čak ni politički protivnik, nisam ni u kakvoj političkoj stranci.  Ono što je interesantno jeste da te ekstremiste od svega najviše pogađaju zahtjevi za nekim pristojnim, normalnim društvom...

Radiosarajevo.ba: Na šta Vas ovo podsjeća?

Pusić: Mene je odmah podsjetilo kako se Orban žestoko išao obračunati sa Sošrošem. Što je Soroš radio? On je financirao nekakve projekte u vezi s ljudskim pravima. Tako i ovaj verbalni napad, koji ste Vi spomenuli, je pokazatelj da njih najviše smeta zagovaranje nikakvih ekstremnih stavova. Moji stavovi nikada nisu bili ekstremni, nego naprosto zahtjevi za jednim pristojnim društvom, gdje će nacionalna pripadnost biti privatna stvar svakog čovjeka. Gdje se ljudi neće bojati nekakvih političkih nasilnika. U Hrvatskoj je to zbilja napredovalo. Da bi posebno u periodu vlade Tomislava Karamarka, zbog njihove retorike, to bilo prekinuto.  Istina, s ulaskom u EU imali ste osjećaj da se primirila i antisrpska politika, ali sad se sve to vratilo.

Zoran Pusić poslao žestoku kritiku Izraelu zbog Gaze: "Ne postati zlo koje osuđujemo"

Zoran Pusić poslao žestoku kritiku Izraelu zbog Gaze: "Ne postati zlo koje osuđujemo"

Ateisti bi rekli: "Bog nam pomogao!"

Radiosarajevo.ba: Polazeći od ovih događaja, kako vidite ulazak Domovinskog pokreta u vladu Hrvatske. Kuda to ide Hrvatska?

Pusić: Vidite, HDZ-u Hrvatske nije ostala nikakva druga mogućnost da oforme vladu... HDZ nije homogeno tijelo. Postoji dobar dio HDZ-a koji je ideološki bliže DP-u nego onom što Plenković predstavlja kao HDZ. Plenkoviću bi bilo draže da je mogao oformiti vladu s manjinama i još nekima, nego sa DP-om. To najbolje govori ono što su koalicioni partneri govorili jedni o drugima čas prije odluke da idu zajedno formirati vladu. Jedan koalicioni partner za drugog izjavio "da su oni korumpirani, lopovi, mafijaši, Jugoslaveni". Dakle, DP za Plenkovića i HDZ. HDZ je za DP pak rekao da su "zli, kvarni, imbecilni i kreteni".  Ako ste u Hrvatskoj, i to vam je koalicija – ateisti bi rekli: "Bog nam pomogao!?"

Na Tuđmanovom putu

Radiosarajevo.ba: U svemu ovome što mi u BiH možemo očekivati od djelovanja Vlade Hrvatske? Ona nije ranije nije krila namjere da se umiješa u unutaršnja pitanja…

Pusić: Bosna i Hercegovina nije bila nekakva agenda. Nije problematična u ovim pregovorima. I do sada je hrvatska politika prema BiH bila apsolutno promašena. To je najmanje što mogu reći. Stvari koje je govorio predsjednik države (Zoran Milanović) nisu sramota za BiH, ali jesu za predsjednika Republike Hrvatske, a to znači i za cijelu Hrvatsku!

Zoran Pusić: Milanović je sramota za Hrvatsku!

Zoran Pusić: Milanović je sramota za Hrvatsku!

Politika Plenkovića – za razliku od Milanovića, koja nije bila ničim ograničena, spuštala se na nivo psovke, uvrede – bila je drugačija. Kod Plenkovića se pokazuje – za sada, vidjet ćemo što se biti– vrijednost EU. Jer je Plenković u tim stvarima bio puno umjereniji.  Ali, mislim da je to sve skupa na neki način nastavak 30. godišnje politike koja je bila za Bosnu vrlo štetna, ali isto tako za Hrvatsku vrlo štetna, a koju je trasirao predsjednik Franjo Tuđman.

Radiosarajevo.ba: Šta je Vaše mišljenje, na koji način će na takvu politiku utjecati konkretno DP-?

Pusić: Jedina sigurnost o relativno prisebnom ponašanju hrvatske politike prema BiH nije ni zdrav razum naših političara, ni interes Hrvatske, nego pritisak EU i Sjedinjenih Država.

Putinov utjecaj, veze Milanovića i Dodika

"Meni se čini da je glavni problem u BiH utjecaj Vladimira Putina.

Ne volim govoriti Rusije i Rusa, jer je to veliki narod. Mnogi Rusi pate pod Putinom. Ali, Putinovie politike, tu je eksponent Milorad Dodik. To je nešto što niko ne krije, najmanje on sam. Tako da gledajući sa stanovišta građanina Hrvatske, vrlo mi je zabrinjavajuće politika predsjednika Milanovića i zbližavanje njega sa secesionističkom politikom Milorada Dodika. Kroz to očigledno utjecaja jedne zabrinjavajuće opasne politike koja je konačno dovela do odluke o napadu na Ukrajinu, koja sigurno ovo područja vidi kao priliku destabilizaciju EU", kazao je Zoran Pusić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije