Užas u Zagrebu: Dječak (5) preminuo od posljedica primanja zaražene krvi

1
Radiosarajevo.ba
Užas u Zagrebu: Dječak (5) preminuo od posljedica primanja zaražene krvi
Foto: EPA-EFE / Ilustracija (na slici nije prikazan događaj opisan u tekstu)

Petogodišnje dijete preminulo je nakon što je u Klinici za dječje bolesti Zagreb primilo krvni sastojak zaražen bakterijom Escherichia coli.

Prema zapisniku Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku sastavljenom povodom obdukcije mrtvog tijela dječaka, on se liječio u Klinici za dječje bolesti Zagreb zbog metastatskog meduloblastoma, jedne vrste tumora mozga.

Nakon što je primio koncentrat filtriranih i ozračenih tromobocita, dolazi do progresivnog pogoršanja općeg stanja. Naknadno je u hemokulturama, kao i u koncentratu trombocita koji je primio neposredno prije pogoršanja zdravstvenog stanja, izolirana E. coli.

Konaković razgovarao sa princom Faisalom, šefom diplomatije Saudijske Arabije

Konaković razgovarao sa princom Faisalom, šefom diplomatije Saudijske Arabije

Maligna bolest

"Vanjskim i unutrašnjim pregledom, dodatnom patohistološkim analizama te temeljem podataka iz dostavljene medicinske dokumentacije utvrđeno je da je preminuo nasilnom smrću zbog septičkog šoka nakon jatrogeno uzrokovane infekcije", navodi se u zapisniku.

Naučnici napravili uređaj koji otkriva tumor mozga pomoću urina

Naučnici napravili uređaj koji otkriva tumor mozga pomoću urina

Sudsko-medicinski vještaci navode kako je maleni dječak iz Zagorja bolovao od maligne (zloćudne) bolesti središnjeg živčanog sistema, dakle od jedne vrste tumora mozga koja se tipično javlja u ranoj dječjoj dobi.

"Bolest je liječena na uobičajeni način: tumor je uklonjen operativnim zahvatom nakon kojeg je provedena hemoterapija prve linije. Postignuta je remisija (zalječenje) bolesti koja je potrajala do listopada druge godine, kada se bolest ponovno javila sa slikom metastaza (udaljenih žarišta) u kanalu kralježnične moždine.

U liječenju ponovne pojave bolesti primijenjena je odgovarajuća hemoterapija druge linije kojom je ponovno postignuto povlačenje bolesti te je nastavljeno s davanjem tzv. visokodozažne terapije. Daljnji terapijski plan uključivao je autolognu transplataciju perifernih matičnih stanica (vraćanje vlastitih, prethodno prikupljenih i obrađenih krvotvornih stanica s ciljem bolje obnove krvne slike).

Strahovanje u bh. komšiluku: 'Pojavio se opasan parazit, ako pređe na čovjeka, može biti fatalan'

Strahovanje u bh. komšiluku: 'Pojavio se opasan parazit, ako pređe na čovjeka, može biti fatalan'

Naglo pogoršanje

Hemoterapija predstavlja optimalan, ali ujedno i agresivan oblik liječenja jer sredstva koja se primjenjuju u okviru protokola terapije oštećuju, osim tumorskih, i stanice organizma, među kojima i krvotvorne stanice. Posljedica toga za bolesnika jest pojava brojnih nuspojava (popratnih nepovoljnih učinaka), što je bilo vidljivo i kod dječaka.

Nuspojave koje su se manifestirale bile su tretirane na odgovarajući način. Jedan od terapijskih postupka bilo i davanja krvnog sastojka – koncentrata trombocita. Ovaj pripravak je nadomjestak za manjak trombocita koji dovodi do sklonosti krvarenju. Predmetni krvni pripravak je primijenjen u martu 2018. godine.

Šta možete da očekujete od liječenja Gama nožem u slučaju tumora na mozgu: Priče iz stvarnog života

Šta možete da očekujete od liječenja Gama nožem u slučaju tumora na mozgu: Priče iz stvarnog života

Neposredno nakon njegove primjene, nastupilo je naglo i značajno pogoršanje stanja pacijenta te je on kasnije umro", ističu vještaci.

Sud je danas, 5. aprila utvrdio kako je "do kontaminacije krvnog pripravka bakterijom Escherichia coli došlo kod Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu te da je on već kontaminirani krvni sastojak izdao Kliničkoj bolnici Zagreb". U pogledu tih činjenica suglasni su vještaci dr. sc. Davor Mayer i doc. dr. sc. Jasna Mesarić s vještacima referentnima Medicinskog fakulteta u Splitu doc. dr. sc. Dejanom Bogdanović i prof. dr. sc. Marijiom Definis, a to proizlazi i iz Stručnog mišljenja Ministarstva zdravstva.

Odšteta 138.000 eura

Sud utvrđuje da između transfuzije konkretnog krvnog pripravka i smrti dječaka starog pet i pol godina postoji s medicinskog gledišta jasna i neposredna uzročno – posljedična veza.

Želi preokrenuti proces starenja: Muškarac koji ima 45 godina daje milione da se 'podmladi'

Želi preokrenuti proces starenja: Muškarac koji ima 45 godina daje milione da se 'podmladi'

Dakle, upravo je primitak krvnog pripravka kontaminiran bakterijom Eschericia coli kod dječaka uzrokovao sepsu, odnosno septički šok koji je doveo do višestrukog otkazivanja organa te, u konačnici, do smrti", zaključio je danas sud.

Četveročlanoj porodici dosuđena je odšteta od 138.000 eura koju mora platiti Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu iz Zagreba. Osim toga, mora im podmiriti  40.000 eura troškova postupka.

Na odštetu su obračunavaju kamate od juna 2018. godine. Postane li presuda pravomoćna, ukupna odšteta s kamatama mogla bi iznositi više od 200.000 eura. Zavod za transfuzijsku medicinu vjerovatno će se žaliti na danas izrečenu nepravomoćnu presudu, piše Danica.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije