Želi preokrenuti proces starenja: Muškarac koji ima 45 godina daje milione da se 'podmladi'

1
Radiosarajevo.ba
Želi preokrenuti proces starenja: Muškarac koji ima 45 godina daje milione da se 'podmladi'
Foto: Instagram/ YouTube / Bryan Johnson

Nauka je stoljećima tražila eliksir mladosti, a sada jedan izvršni direktor biotehnologije računa da je blizu razotkrivanja tajne, ali nažalost to uključuje mnogo novca i motivacije.

Zahvaljujući svom eksperimentalnom programu 'Project Blueprint' koji se temelji na podacima, 45-godišnjak Bryan Johnson tvrdi da ima kapacitet pluća i kondiciju kao 18-godišnjak i nada se da će dostići tu biološku dob sa svim svojim tjelesnim funkcijama.

Nova rubrika na Bloombergu detaljno opisuje intenzivni program, koji uključuje pomoć 30 doktora koji prate svaki dio njegova tijela u pokušaju da u biti preokrenu proces starenja. Prošle godine, kada Johnson još nije bio dostigao biološku dob koju sada ima, softverski je poduzetnik otvorio priču o procesu u objavi na Mediumu.

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

"S mojim vrhunskim timom doktora, istraživača i bolničara, ako bi bio u mogućnosti da vratim biološke godine za 1,01 godinu za svaku godinu koja prođe, to je dokaz da smo dostigli prvu fazu brzine bijega od starenja. 

"Što se tiče čarobne pilule, čini se da će u doglednoj budućnosti postizanje i održavanje vrhunske dobrobiti biti jako naporan posao."

Bryan Johnson

I ne pretjeruje, jer Bloomberg objašnjava da je tim doktora, predvođen doktorom regenerativne medicine Oliverom Zolmanom, stavio Johnsona na strogu vegansku dijetu koja se sastoji od samo 1977 kalorija dnevno.

Što se tiče njegovog fitness režima, on vježba najmanje sat vremena dnevno, uključujući tri treninga visokog intenziteta sedmično.

Možda je najvažniji od svega njegov ciklus spavanja. Johnson svake večeri odlazi spavati u isto vrijeme nakon što dva sata provede noseći naočale s plavim svjetlom.

On kontinuirano prati svoje vitalne znakove i svaki mjesec se podvrgava brojnim medicinskim zahvatima, a neke od njih opisao je kao 'prilično ekstremne i bolne'.

Rezultati se istražuju krvnim pretragama, MRI skeniranjem, ultrazvukom i kolonoskopijom.

Pripravnik u timu po imenu Jeff Toll rekao je za novinski list: "Liječim sportaše i holivudske slavne osobe i niko ne gura granice toliko koliko Bryan."

Dakle, za svakoga ko se nada da će u biti premotati svoj tjelesni sat na isti način kao što se čini Johnson, nema brzog rješenja.

Što se tiče finansijske strane, Bloomberg izvještava da je Johnson potrošio 2 miliona dolara (oko 3,6 miliona KM) na program tokom prošle godine.

Upravo sada, ovo pravilo isključuje većinu stanovništva. Ali u najmanju ruku se isplatilo za fanatike fitnessa.

Bryan Johnson

Medicinski stručnjaci kažu da Johnsonovi testovi pokazuju da je uspio smanjiti svoju ukupnu biološku dob za najmanje pet godina.

To uključuje i rad srca, koji je trenutno u dobi od 37 godina. U međuvremenu, on ima kapacitet pluća i kondiciju kao 18-godišnjak i kožu 28-godišnjaka.

Toll je dodao: "Svi markeri koje pratimo značajno su se poboljšali."

Kozmetički eliksiri: Kako osvježiti umorne kapke

Kozmetički eliksiri: Kako osvježiti umorne kapke

Unatoč ovim uspjesima, Project Blueprint je daleko od završetka - tek treba vidjeti hoće li se probiti u mainstream ili ne.

Ali čak i kada se dogodi, ne može se reći da će prosječna osoba imati sredstava niti vremena i energije za sudjelovanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije