Kozmetički eliksiri: Kako osvježiti umorne kapke

Radiosarajevo.ba
Kozmetički eliksiri: Kako osvježiti umorne kapke
Foto: Pixabay / Ilustracija

Umorne oči najbolje ćete osvježiti ako očne kapke istrljate blagim čajem u kome ste prokuhali cvjetove različka.

Čaj ćete uspješno pripremiti ako u litar vode 10 minuta kuhate dvije supene kašike cvjeta različka, ocijedite, ohladite i tim ispirate očne kapke ili još bolje stavite komprese.

Za ovo može isto tako da posluži i čaj od kamilice, ali je različak mnogo efikasniji naročito za opuštene mišiće i bore.

Radi ublažavanja zamora očiju usljed čitanja ili duhanskog dima možete isto tako vrlo uspješno koristiti i obloge od ruskog čaja. Tamponi se zamoče u ovaj čak dok je još mlak, a na očima se drže 15-20 minuta.

Otečeni i umorni kapci mogu se osvježiti ako na njih stavite tampone od vate umočene u ruzmarinovu vodu - kozmetički eliksir koji sami možete lako napraviti.

Stavite 50 grama ruzmarina u sud sa 1,5 litra prokuhane vode koja je prethodno ohlađena. Ostavite da proces otapanja traje 24 sata, a zatim dodajte istu količinu ružine vode. Najbolje je da se obloge stavljaju navečer i prije spavanja. Ipak, dobri rezultati postižu se i bokvicom ako je upotrijebite kao obloge zajedno sa ružinom vodom.

Ako od svega ovoga nemate ništa pri ruci, a očni kapci su vam napuhani, stavite na oči dva koluta sirovog krompira i uskoro će nastupiti poboljšanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije