Prirodna njega trepavica: Šta trebate činiti svake večeri pred spavanje

Radiosarajevo.ba
Prirodna njega trepavica: Šta trebate činiti svake večeri pred spavanje
Foto: Pixabay / Ilustracija

Ako su oči ukras lica, onda su trepavice ukras očiju. One im daju željenu širinu, dužinu, čak i oblik. Zato im se treba posvetiti posebna pažnja.

Trepavice se od mazanja kvare i opadaju. Za rijetke i slabe trepavice najbolji je lijek glicerin, ricinusovo ili maslinovo ulje.

Svake večeri kada skinete šminku, ako je koristite, i dobro operete oči, namažite korijen trepavica jednim od ova tri ulja. Međutim, ulja su dosta masna i zbog toga prilično nepodesna.

Postoji još jedan prirodni preparat za njegu trepavica. Skuhajte jak ruski, kineski ili indijski čaj, ostavite da stoji pet minuta, a zatim ocijedite i na 100 grama čaja dodajte gram kinina.

Ovim čajem prije spavanja svake večeri mažite trepavice. Opadanje će se zaustaviti i one će biti gušće i duže. 

Bademovo ulje je veoma korisno za trepavice jer jača njihov korije i čini ih ljepšim. Svakog dana, prije spavanja, sa malo bademovog ulja natopite komadić vate i pređite nekoliko puta sa spoljne strae kapka korijen trepavice. Za to vrijeme treba da oči držite zatvorene i da donje i gornje trepavice uhvatite između palca i kažiprsta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije