Strahovanje u bh. komšiluku: 'Pojavio se opasan parazit, ako pređe na čovjeka, može biti fatalan'

7
Radiosarajevo.ba
Strahovanje u bh. komšiluku: 'Pojavio se opasan parazit, ako pređe na čovjeka, može biti fatalan'
Foto: Pixabay / COVID (Ilustracija)

Ovih je dana u Srbiji otkriven slučaj multilokularnog ehinokoka, koji prenose lisice na čovjeka, a koji može biti fatalan.

Multilokularni ehinokok otkriven je kod pacijentice od 67 godina, koja je operirana na Klinici za abdominalnu i endokrinu kirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine, a otkrio ga je profesor Katedre za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu Dušan Lalošević, koji je naglasio da ove bolesti nije bilo do sada u Srbiji, iako je poznata od ranije.

"Za razliku od običnog ehinokoka, ovaj raste u čovjeku i metastazira, odnosno širi se te sliči na kancerogeno tkivo. Po svojoj prirodi je parazit. Bolest je poznata u centralnoj i sjevernoj Europi, ali je kod nas nije bilo i zato se ne može prepoznati", rekao je.

Imal' bujruma: Ovo je cjenovnik u restoranu Parlamenta BiH

Imal' bujruma: Ovo je cjenovnik u restoranu Parlamenta BiH

Alarmantno: U Sarajevu se pojavila Q groznica među studentima

Alarmantno: U Sarajevu se pojavila Q groznica među studentima

Bolest je kod pacijentice izgledala kao tumor na jetri, a ako se ne ukloni na vrijeme, moguće su brojne komplikacije pa i smrt. Parazit prenosi lisica, piše Nova.rs.

"Pacijentica se javila sa bolovima u trbuhu te smo konstatirali tumorsku promjenu od pet, šest centimetara, u lijevoj polovini jetre. Ništa nije ukazivalo na rak, nego na benignu promjenu koja nije rasla, ali se žena žalila na bolove. Odlučili smo je operirati i ispostavilo se da nije tumor, nego rijetko parazitarno oboljenje", rekao je doktor Dejan Ivanov.

Zamjenica upravitelja Klinike za infektivne bolesti, profesorica Maja Ružić, izjavila je da se lijekovi uzimaju godinama pa čak i doživotno.

Kako su stručnjaci objasnili, do zaraze dolazi kada se parazit razvija u crijevima lisice te kontaminira sredinu izmetom. Dolazi do kontakta jaja parazita s tlom, koja se potom oralno unesu i kontaminira se čovjek. To znači da svako nedovoljno oprano povrće iz vrta, gdje je ostao izmet lisice, može prenijeti ovaj ehinokok.

"Nema prijenosa sa čovjeka na čovjeka. Druga mogućnost zaraze je da se pojede termički nedovoljno obrađeno meso zaražene divljači", objasnila je Ružić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije