Alarmantno: U Sarajevu se pojavila Q groznica među studentima

1
Radiosarajevo.ba
Alarmantno: U Sarajevu se pojavila Q groznica među studentima
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

U javnosti se pojavila informacija o pojavi Q groznice kod studenata Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Tim povodom, oglasili su se iz ove obrazovne institucije.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

U Hrvatskoj se pojavila neugodna bolest - simptomi jako slični COVID-u

U Hrvatskoj se pojavila neugodna bolest - simptomi jako slični COVID-u

"U vezi s medijskim izvještajima o pojavi Q groznice kod studenata našeg Fakulteta, ovim putem obavještavamo javnost da smo 18.01.2023. godine u poslijepodnevnim satima dobili prvu informaciju, odnosno kopije serološki-pozitivnih nalaza izdatih od strane ovlaštene zdravstvene ustanove, kojima je potvrđena izloženost uzročniku Q groznice kod 5 studenata.

U svoje ime i u ime kolektiva Univerziteta u Sarajevu – Veterinarskog fakulteta izražavamo iskrenu empatiju s oboljelim studentima i njihovim porodicama, kao i spremnost da pomognemo svim raspoloživim kapacitetima.

Organizacija nastave i rada na Fakultetu u skladu sa zakonskim i principima struke odvija se s imperativom maksimalne zaštite studenata i osoblja. Obaveznu terensku praksu veterinarskog studija, studenti našeg, kao i većine veterinarskih fakulteta u svijetu, imaju organiziranu na farmama koje su pod nadzorom veterinarskog javnog sistema. Prema programu našeg studija terensku praksu pohađaju studenti starijih godina, koji su educirani tokom studija o rizicima i zaštiti sebe, okoline i javnosti od zaraznih bolesti.

Univerzitet u Sarajevu – Veterinarski fakultet, s višedecenijskim iskustvom i odličnim rezultatima u zaštiti javnosti od zoonoza preventivno je poduzeo sve mjere ka zaštiti zdravlja naših studenta i nastavnika, prvenstveno djelimičnim obustavljanjem terenske prakse te prema zakonskoj obavezi promptno uključio nadležna tijela koja su shodno tome reagirala.

Univerzitet u Sarajevu – Veterinarski fakultet će u ovom, kao i u prošlim javnozdravstvenim krizama, pokazati najviši stepen društvene odgovornosti i o tome pravovremeno izvještavati javnost", saopćeno je s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Šta je Q groznica

Q groznica je akutna zarazna bolest uzrokovana bakterijom Coxiella burnetii, a očituje se naglim početkom - temperaturom, glavoboljom i intenzivnim znojenjem. Bolest može pratiti i pneumonitis. Inkubacija traje dvije do tri sedmice.

Coxiella burneti je unutarćelijski parazit koji može stvarati spore. Visoko je infektivna bakterija i vjeruje se da samo jedan udahnuti mikroorganizam može uzrokovati infekciju.

Izvor su zaraze zaražene domaće životinje, najčešće se radi o ovcama i kravama. Coxiella burneti se razmnožava u posteljici i plodnim ovojima zaraženih životinja i prilikom janjenja odnosno telenja dolazi do izbacivanja u vanjsku sredinu velike količine uzročnika, stvara se aerosol kojeg svi prisutni mogu udahnuti.

Učestalost je najveća u proljeće, ali ima je tijekom cijele godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije