Tomislavgrad: Pojavila se Q groznica, zaražene ovce, stočari čekaju instrukcije

Fena
Tomislavgrad: Pojavila se Q groznica, zaražene ovce, stočari čekaju instrukcije
Foto: AA / Ilustracija

U selu Rašćanima kod Tomislavgrada pojavila se Q groznica, a prema informacijama Veterinarske stanice Tomislavgrad do sada je kod 275 ovaca iz tri različita stada dijagnosticirana ta bolest.

Ta brojka vjerojatno nije konačna jer se čekaju rezultati analize ovaca iz četvrtog stada.

Vlasnici ovaca kažu kako već mjesecima od nadležnih čekaju odgovor što učiniti sa zaraženim životinjama.

Obaviješteno je i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koje je vlasnicima preporučilo što hitniju eutanaziju zaraženih životinju te ih uputilo na županijske institucije.

Iz Uprave za inspekcijske poslove Hercegbosanske županije dobili smo kratak odgovor da je problem Q groznice u Rašćanima u "fazi rješavanja".

Iz Veterinarske stanice Tomislavgrad ističu kako je najveći problem što je pravilnik o postupanju u slučaju Q groznice stavljen izvan snage 2014. godine, pa je nejasno po kojem zakonu treba postupiti, odnosno tko će snositi troškove i osigurati odštetu vlasnicima zaraženih životinja.

Veterinari podsjećaju da se Q groznica lako širi zrakom i da se njome mogu zaraziti ljudi. Simptomi atipične upale pluća koji se javljaju kod zaraženih Q groznicom, mogu se lako pogrešno prepoznati kao simptomi gripe, što može dovesti do komplikacija, pa čak i oštećenja srca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije