U Hrvatskoj se pojavila neugodna bolest - simptomi jako slični COVID-u

2
Radiosarajevo.ba
U Hrvatskoj se pojavila neugodna bolest - simptomi jako slični COVID-u
Foto: Wikipedia / Bakterija/Ilustracija

U čavjanskom naselju, mjestu pored Rijeke u Hrvatskoj, na području na kojem se nalaze tri tora s kozama i ovcama, još krajem februara pojavila se neugodna bolest

Na području naselja Mavrinci, u općini Čavle, pojavila se Q groznica. Riječ je o bolesti koju karakterizira izrazito visoka temperatura, jaka glavobolja, kašalj i upala pluća.

S obzirom na to da su simptomi slični COVID-u, gripi i sezonskim virozama te da ovu bolest ne pamte na ovom području, o njoj su obaviješteni liječnici opće prakse.

Bh. meteorolozi objavili prognozu: Za vikend nove padavine, kiša i snijeg!

Bh. meteorolozi objavili prognozu: Za vikend nove padavine, kiša i snijeg!

U dopisu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije upućenom na adresu Općine Čavle piše kako je otkriveno sedam slučajeva, prvi je pacijent obolio krajem februara ove godine.

"Oboljeli imaju opće i respiratorne simptome, obrađeni su kod obiteljskih ljekara, a kod nekih je utvrđena atipična upala pluća. Epidemiološki odjel NZZJZ PGŽ-a posumnjao je na bolest Q groznica, osobito nakon saznanja da je u blizini ulice smješten tor s kozama i ovcama", piše Novi list.

Predloženo je testiranje oboljelih te je kod testiranih utvrđena Q groznica, sa sigurnošću kod sedam osoba, a broj oboljelih je i veći, najmanje dvadeset.

Učinjen je epidemiološki uvid u sastavu epidemiologa, sanitarnog inženjera i terenskog veterinara te su obiđena tri tora na tom području. Utvrđeno je kako je jedan tor na stotinjak metara udaljenosti od naselja, a drugi petstotinjak metara udaljenosti.

Bitna napomena je da se bolest prenosi zrakom, udisanjem čestica, i ne prenosi se s čovjeka na čovjeka. Zbog navedenog, iz Općine Čavle pozivaju mještane na pojačanu higijenu i izbjegavanje šetnji u blizini šume gdje se nalazi stado ovaca.

"Ukoliko prepoznate navedene simptome, obavezno se javite vašem obiteljskom liječniku radi dodatnog testiranja, jer se bolest uspješno liječi antibioticima", poručuju u Općini Čavle.

Šta je Q groznica

Q groznica je akutna zarazna bolest uzrokovana bakterijom Coxiella burnetii, a očituje se naglim početkom - temperaturom, glavoboljom i intenzivnim znojenjem. Bolest može pratiti i pneumonitis. Inkubacija traje dvije do tri sedmice.

Coxiella burneti je unutarćelijski parazit koji može stvarati spore. Visoko je infektivna bakterija i vjeruje se da samo jedan udahnuti mikroorganizam može uzrokovati infekciju.

Izvor su zaraze zaražene domaće životinje, najčešće se radi o ovcama i kravama. Coxiella burneti se razmnožava u posteljici i plodnim ovojima zaraženih životinja i prilikom janjenja odnosno telenja dolazi do izbacivanja u vanjsku sredinu velike količine uzročnika, stvara se aerosol kojeg svi prisutni mogu udahnuti.

Učestalost je najveća u proljeće, ali ima je tijekom cijele godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije