U Hrvatskoj se pojavila neugodna bolest - simptomi jako slični COVID-u

2
Radiosarajevo.ba
U Hrvatskoj se pojavila neugodna bolest - simptomi jako slični COVID-u
Foto: Wikipedia / Bakterija/Ilustracija

U čavjanskom naselju, mjestu pored Rijeke u Hrvatskoj, na području na kojem se nalaze tri tora s kozama i ovcama, još krajem februara pojavila se neugodna bolest

Na području naselja Mavrinci, u općini Čavle, pojavila se Q groznica. Riječ je o bolesti koju karakterizira izrazito visoka temperatura, jaka glavobolja, kašalj i upala pluća.

S obzirom na to da su simptomi slični COVID-u, gripi i sezonskim virozama te da ovu bolest ne pamte na ovom području, o njoj su obaviješteni liječnici opće prakse.

Da li će Mostar uspostaviti avioliniju za Beograd prvi put nakon 1991. godine?

Da li će Mostar uspostaviti avioliniju za Beograd prvi put nakon 1991. godine?

U dopisu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije upućenom na adresu Općine Čavle piše kako je otkriveno sedam slučajeva, prvi je pacijent obolio krajem februara ove godine.

"Oboljeli imaju opće i respiratorne simptome, obrađeni su kod obiteljskih ljekara, a kod nekih je utvrđena atipična upala pluća. Epidemiološki odjel NZZJZ PGŽ-a posumnjao je na bolest Q groznica, osobito nakon saznanja da je u blizini ulice smješten tor s kozama i ovcama", piše Novi list.

Predloženo je testiranje oboljelih te je kod testiranih utvrđena Q groznica, sa sigurnošću kod sedam osoba, a broj oboljelih je i veći, najmanje dvadeset.

Učinjen je epidemiološki uvid u sastavu epidemiologa, sanitarnog inženjera i terenskog veterinara te su obiđena tri tora na tom području. Utvrđeno je kako je jedan tor na stotinjak metara udaljenosti od naselja, a drugi petstotinjak metara udaljenosti.

Bitna napomena je da se bolest prenosi zrakom, udisanjem čestica, i ne prenosi se s čovjeka na čovjeka. Zbog navedenog, iz Općine Čavle pozivaju mještane na pojačanu higijenu i izbjegavanje šetnji u blizini šume gdje se nalazi stado ovaca.

"Ukoliko prepoznate navedene simptome, obavezno se javite vašem obiteljskom liječniku radi dodatnog testiranja, jer se bolest uspješno liječi antibioticima", poručuju u Općini Čavle.

Šta je Q groznica

Q groznica je akutna zarazna bolest uzrokovana bakterijom Coxiella burnetii, a očituje se naglim početkom - temperaturom, glavoboljom i intenzivnim znojenjem. Bolest može pratiti i pneumonitis. Inkubacija traje dvije do tri sedmice.

Coxiella burneti je unutarćelijski parazit koji može stvarati spore. Visoko je infektivna bakterija i vjeruje se da samo jedan udahnuti mikroorganizam može uzrokovati infekciju.

Izvor su zaraze zaražene domaće životinje, najčešće se radi o ovcama i kravama. Coxiella burneti se razmnožava u posteljici i plodnim ovojima zaraženih životinja i prilikom janjenja odnosno telenja dolazi do izbacivanja u vanjsku sredinu velike količine uzročnika, stvara se aerosol kojeg svi prisutni mogu udahnuti.

Učestalost je najveća u proljeće, ali ima je tijekom cijele godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije