Šta možete da očekujete od liječenja Gama nožem u slučaju tumora na mozgu: Priče iz stvarnog života

1
Promotivni tekst
Šta možete da očekujete od liječenja Gama nožem u slučaju tumora na mozgu: Priče iz stvarnog života
Foto: Acibadem / Liječenje Gama nožem

Radiohirurgija gama nožem je revolucionarna tehnologija zdravstvene zaštite u slučaju poremjećaja mozga. Koristi visokoenergetske zrake za liječenje tumora mozga i drugih bolesti mozga. Promijenio je protokole liječenja kod mnogih tipova tumora na mozgu. Meningiom, koji je benigni tumor mozga je jedan od njih. Naš pacijent Ahmad, nastavnik engleskog jezika iz Iraka, star 36 godina, imao je ovaj tumor na mozgu.

Ahmad opisuje svoje putovanje u Tursku i bolnicu Acıbadem: "Prošlog ljeta sam svakodnevno patio od hroničnih glavobolja. Otac jednog od mojih učenika je neurohirurg. Posjetio sam ga. Uputio me je na magnetnu rezonancu kako bi dijagnostikovao problem. Prva sljedeća stvar koju sam saznao je da imam meningiom, benigni tumor na mozgu. Rekao je da može da ukloni tumor operacijom. Ali tumor je bio na rizičnom mjestu. Napomenuo je da je nedavno prisustvovao medicinskom kongresu i upoznao prof. Koray Özdumana, neurohirurga iz Istanbula koji je specijalizovan za radiohirurgiju, za liječenje tumora na mozgu, pa sam otišao u Istanbul i sastao se sa dr Özdumanom. Objasnio mi je da je radiohirurgija gama nožem inovativan način liječenja koji bi mogao da potpuno eliminiše moj tumor. Uprkos imenu, to nije nož i ne uključuje sječenje ili rezove. To je zapravo vrsta ciljanog, minimalno invazivnog liječenja zračenjem.“

Ahmad se obratio našoj klinici žaleći se na hroničnu glavobolju, bol i utrnulost jedne polovine lica. Kada smo ponovo uradili snimanje mozga aparatom za magnetnu rezonancu 3 Tesla u bolnici Acıbadem, otkrili smo meningiom koji se nalazio blizu optičkih nerava (koji potječu iz bočnog zida lijevog kavernoznog sinusa). Profesor Koray Özduman je odlučio da izvede jednokratni radiohirurški tretman sa gama nožem i to je uradio.

Upozorenje: 'Dvije opasne virusne bolesti stižu u Europu, prijeti širenje zaraze i smrtni rizik'

Upozorenje: 'Dvije opasne virusne bolesti stižu u Europu, prijeti širenje zaraze i smrtni rizik'

Radiohirurgija gama nožem je ambulantna procedura, ali cio proces traje ne više od jednog dana. Naši pacijenti posle tretmana mogu da idu kući.

Od ovog tretmana prošlo je više od godinu dana. Godinu dana nakon tretmana, Ahmad je ponovo posjetio Istanbul i profesora Özdumana, kako zarad odmora, tako i da bi otišao na kontrolni pregled. Primijećeno je da je dati meningiom značajno smanjen. Ahmad se trenutno ne žali ni na kakve poteškoće.

Profesor Koray Özduman navodi da je gama nož posebno koristan u slučaju meningioma koji zahvataju vitalne strukture u mozgu. Većina meningioma je veličine 3 do 4 centimetra ili manje i mogu se liječiti gama nožem.

Ko su odgovarajući kandidati za liječenje Gama nožem?

  • Možete da budete podvrgnuti radiohirurškom liječenju ukoliko imate:
  • Metastatske tumore, tumore koji su se proširili na mozak sa pluća, dojke ili bubrega
  • Benigni tumor mozga (akustični neurom, meningiom, kraniofaringiom, adenom hipofize, hemangioblastom, glomusni tumor)
  • Trigeminalnu neuralgiju
  • Glioblastom (GBM), agresivni karcinom mozga
  • Arteriovensku malformaciju (AVM) i kavernom

Na svom kontrolnom pregledu, tokom prve godine nakon intervencije Ahmad je rekao: "Drago mi je što sam imao sreće da pronađem ovu bolnicu pošto su oni bili u stanju da izliječe moj tumor. Također se smatram prilično sretnim što sam našao pravog doktora. Danas, zaista nisam zabrinut zbog tumora. Čini mi se da je sve u redu sa mnom ovih dana."

Prof. dr Koray Özduman

Profesor neurohirurgije

Profesor dr Koray Özduman je vodeći specijalista neurohirurgije u Turskoj, usko specijalizovan za neuroonkologiju i liječenje tumora mozga. 2000. godine je pohađao program uže specijalizacije na Univerzitetu Matsumoto, Odjeljenje za neurohirurgiju, Japan. Završio je kliničku specijalizaciju (2002.-2003.) i istraživačku specijalizaciju (2005.-2007.) na Univerzitetu Yale, SAD. Trenutno je profesor neurohirurgije na Univerzitetu Acibadem, na Medicinskom fakultetu, Katedra za neurohirurgiju, i kodirektor Odjeljenja za gama nož u okviru Acibadem Healthcare Group u Istanbulu, Turska.
Prof. Özdumanje jedan od osnivača Grupe za istraživanje tumora mozga na Univerzitetu Acibadem, sa posebnim naglaskom na gliome. Međunarodni je član Američkog udruženja neuroloških hirurga.

O bolnici Acıbadem Altunizade

Osnovana 2017. godine, bolnica Acıbadem Altunizade je najnovija bolnica vodećeg privatnog pružaoca zdravstvenih usluga u Turskoj i regionu, Acibadem Healthcare Group. Njena originalna arhitektura, najsavremenija tehnologija i klinička izvrsnost pružaju vrhunsko iskustvo za pacijente po čemu je brend Acibadem poznat. Bolnica Acıbadem Altunizade nudi napredne dijagnostičke usluge i usluge liječenja u više medicinskih specijalnosti, uključujući, ali ne ograničavajući se na onkologiju, neurohirurgiju, liječenje bolesti srca, robotsku hirurgiju, ćelijske terapije za pedijatrijske i odrasle pacijente. Sve njene karakteristike, od trostrukog hibridnog sistema operacionih sala do samodezinfikujućih kvaka na vratima, dizajnirane su da povećaju efikasnost i bezbjednost pacijenata. Sa svojih 98.000 m2 zatvorenog prostora, kapacitetom od 350 kreveta, 18 operacionih sala, 75 kreveta u jedinicama intenzivne njege i parkingom za 550 vozila, bolnica Acıbadem Altunizade je potpuno opremljena da zadovolji sve potrebe pacijenata.

www.acibadem.ba
bosnia@acibadem.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije