Najljepše razdvajanje: Sijamske bliznakinje se preporodile u Turskoj!

Promotivni tekst
Najljepše razdvajanje: Sijamske bliznakinje se preporodile u Turskoj!
Foto: Acibadem / Elizabet i Meri

Rođene u julu prošle godine u Kamerunu, sijamske bliznakinje Elizabet i Meri bile su spojene kukovima ali su dijelile brojne aspekte tjelesnog sistema zajedno sa fizičkim dijelovima tijela. Poslije izuzetno opsežne pretrage, sijamske bliznakinje dovedene su iz Kameruna u bolnicu Acibadem Altunizade kada su imale 9 mjeseci. Bili su angažirani ljekari brojnih odjeljenja, armija zdravstvenih radnika; brojne dijagnoze urađene su za 7 mjeseci i konačno …. hirurgija i postoperativno liječenje; ove slatke bliznakinje žive sada kao dvije fizički neovisne bebe. Operacija razdvajanja koja je trajala 27 sati bila je uspješna. Sada imaju 16 mjeseci i sretne su što imaju svoja tijela, dok čekaju da budu otpuštene iz bolnice.

Kerolajn i Ričard Akve, par iz Kameruna koji je u braku 3 godine, bili su nevjerovatno željni da zagrle svoje bliznakinje. Kerolajn Akve (26) imala je redovne preglede tijekom trudnoće i sve je naizgled bilo u redu. Bliznakinje su bile rođene carskim rezom 6. jula 2020. godine, u terminu, ali su sve neočekivano iznenadile! Bliznakinje su bile spojene kukovima! Kada se majka potpuno oporavila od anestezije, sestre nisu bile voljne da upoznaju bliznakinje sa majkom. U svakom slučaju, roditelji su bili zahvalni što su njihove bebe žive.

Dvadesetosmogodišnji otac Ričard Akve kaže: “Bili smo strašno uznemireni, vjerujući da se mogu povrijediti, jer se ne mogu komotno kretati. Osim toga, bilo nam je jako žao zbog njihovog plača kada su bile gladne, dok je moja supruga pokušavala da ih doji jednu po jednu".

Emir Hadžikadunić: Diplomatska bitka kakvu Bosna i Hercegovina i Srbija još nisu vodile

Emir Hadžikadunić: Diplomatska bitka kakvu Bosna i Hercegovina i Srbija još nisu vodile

Kod bliznakinja je poduzeto nešto nemoguće!

Kamerunu su nedostajala medicinska i tehnička sredstva da razdvoje bliznakinje. Dok su se Akveovi borili s mnogim izazovima, otac, Ričard Akve, povrh svega, bio je izoliran tijekom COVID-19 pandemije koja je duboko utjecala na Kamerun, kao što je slučaj sa cijelim svijetom. Međutim, na plavom nebu se pojavila nada; Kancelarija predsjedništva Kameruna je poduzela na sebe da obezbjedi tretman za sijamske blizance. Kontaktirani su ljekari bolnice Acibadem. Napravljeni su svi planovi i slatke sijamske bliznakinje su dovedene u bolnicu Acibadem Altunizade 30. marta 2021. godine, prije nego što je započeo proces operacije bez premca.

Naređena je mobilizacija!

Ljekari brojnih odjeljenja, od odjeljenja za urologiju i intenzivnu njegu do radiologije, fizikalne medicine i rehabilitacije i kardiovaskularne hirurgije, i armija zdravstvenih radnika vodili su pripreme pod nadzorom profesora pedijatrijske hirurgije Buraka Tandera, profesora pedijatrijske neurohirurgije Memeta Özeka, profesora estetske, plastične i rekonstruktivne hirurgije Hakana Aira, vanrednog profesora Agop Çıtaka – svi iz bolnice Acıbadem Altunizade – kako bi razdvojili sijamske bliznakinje. Multidisciplinarno liječenje traje već 7 mjeseci.

Svaki detalj je razrađen na 3-dimenzionalnim lutkama!

Cilj je bio da se obje bebe održe u životu. Trodimenzionalne lutke blizanaca nastale su pomoću preoperativnih radioloških i angiografskih pregleda kako bi pomogle objema da steknu vlastito tijelo i da rizik svedu na najmanju moguću mjeru. Zato što su bebe imale i lične i zajedničke kompleksne probleme.

S početkom u 08:00h, 12. avgusta 2021. godine, operacija je trajala 27 sati. Nakon što je tako kritična operacija uspješno završena, Elizabet i Meri su, prvi put u životu, ležale na odvojenim krevetima na odjeljenju intenzivne njege 13. avgusta 2021. godine. Probudile su se u potpuno novom životu! Bile su spojene za svoj 1. rođendan, ali su se preporodile kada su imale 13 mjeseci! Pošto su bile spojene kukovima, nikada nisu međusobno vidjele lice one druge.

Pošto su Elizabet i Meri bile spojene 13 mjeseci, neprestano su plakale dok su tražile jedna drugu. Prateći njihov boravak na odjeljenju intenzivne njege, Elizabet je konstantno držala svoje male ruke na Meri od jutra do večeri, dok nije prvi put ugledala Meri. Ovu nevjerovatnu sreću dugujemo povjerenju koje su nam ulijevali ljekari, medicinske sestre, menadžment i sve drugo osoblje, koje je bilo izuzetno stručno, i njihovom toplom ophođenju koje nam je također podiglo raspoloženje. Riječi zapravo ne uspijevaju da iskažu našu sreću.

Profesor pedijatrijske neurohirurgije Memet Özek kaže:

"Mi, tim za neurohirurgiju, započeli smo operaciju razdvajanja. Pošto su dijelile kičmenu moždinu, mijelomeningocele, spinalne membrane i sakrokokcigealnu kost, razdvojili smo takve strukture i time završili hirurške zahvate koji su vezani za našu specijalnost. Operaciju smo obavili u veoma nezgodnom položaju, možda po prvi put tako u životu, jer ne možete pozicionirati sijamske blizance na hirurški stol kako želite, pa ova činjenica čini operaciju veoma karakterističnom i složenom. Veoma smo sretni što smo ovu operaciju uspješno obavili. Ali je također važno da se ne zanemare napori pedijatrijskog fizioterapeutskog tima. Tim ih je posjećivao tri puta dnevno i tako su se ta djeca oporavljala u pogledu kretanja i hoda", dok profesor pedijatrijske hirurgije Burak Tander dodaje:

"Podijeljena je kičmena moždina, urinarni trakt, rektum i neki krvni sudovi. Rektum se otvarao do zajedničkog anusa. Kompleks mišića koji je regulirao defekaciju bio je također spojen i to je bio jedan od najznačajnijih izazova. Izvedena je kolostomija da bi se to podijelilo na dva dijela. Jedna od bliznakinja nije imala vaginu, dok je vagina druge bliznakinje također bila problematična. Tijekom operacije napravljena je vrećica za izgradnju vagine u budućnosti. Nijedna od njih nije imala matericu ili je bila ekstremno nerazvijena. Bili su im spojeni sistem za varenje i mokraćni sistem, genitalni sistem i neurovaskularni sistem.

Profesor estetske, plastične i rekonstruktivne hirurgije Hakan Ağır:

"Sproveli smo procedure oslobađanja kože, potkožnih tkiva i mišića prije operacije razdvajanja sijamskih bliznakinja. U prvoj fazi operacije postavili smo ekspandere tkiva tamo gde bi bliznakinje bile razdvojene. To je bio pripremni proces i prva faza. U drugoj fazi, preduzeli smo ulogu zatvaranja područja koje su operirali timovi za pedijatrijsku hirurgiju i pedijatrijsku neurohirurgiju. Također smo djelovali kao tim za prevazilaženje postoperativnih problema sa liječenjem rana sa timovima opće intenzivne njege i infektivnih bolesti i uz maksimalni angažman naših sestara”.

Više informacija pronađite na web stranici acibadem.ba ili putem e-mail adrese bosnia@acibadem.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije