Djeca se igrala pa pronašla bombe iz Drugog svjetskog rata

3
Radiosarajevo.ba
Djeca se igrala pa pronašla bombe iz Drugog svjetskog rata
Foto: Radio Mrežnica / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Prilikom igre u napuštenoj zgradi na području istarskog gradića Grožnjana djeca su jučer oko 12 sati pronašla bombe iz Drugog svjetskog rata, koje je policija uzela kako bi ih uništila te je pregledala šire mjesto pronalaska, pri čemu nije našla druga minsko-eksplozivna sredstva.

Nakon dojave o pronalasku na mjesto događaja odmah je upućen pripadnik protueksplozivne zaštite, koji je utvrdio da se radi o bombama britanske proizvodnje koje su zaostale iz Drugog svjetskog rata.

Istarska policija upozorava građane da budu oprezni te ako pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva da ih ne diraju, već da odmah obavijeste policiju.

Policija podsjeća građane da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz Drugog svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz saobraćajnice, u moru te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova.

"Pronađete li takva sredstva, nemojte ih dirati ni donositi u policijsku stanicu kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog povrijeđivanja, već o tome obavijestite policiju na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozivne zaštite koje će sigurno ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti", apelirala je policija.

Također radi zaštite svih građana policija moli građane koji nedozvoljeno posjeduju takva sredstva da ih ne ostavljaju na javnim prostorima.

"Ta eksplozivna sredstva moguće je bez ikakvih prekršajnih ili krivičnih sankcija predati policiji u sklopu akcije 'Manje oružja, manje tragedija', za što je dovoljno nazvati broj 192 ili najbližu policijsku stanicu", poručili su iz istarske policije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije