Darija Kisić o dječaku-ubici iz škole na Vračaru: 'Ne može se desiti da bude pušten'

2
Radiosarajevo.ba
Darija Kisić o dječaku-ubici iz škole na Vračaru: 'Ne može se desiti da bude pušten'
Foto: Vlada Srbije / Dr. Darija Kisić

Darija Kisić, srbijanska ministarica za brigu o porodici, govoreći danas o tragediji u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, rekla da je se dječak-ubica nalazi u odjelu dječje psihijatrije i "da ne može da se desi da bude pušten, kao što pišu mediji".

"On je u zdravstvenoj ustanovi. Kada je u pitanju ugrožavanje okoline ili potencijalno ugrožavanje okoline, čitav niz relevantnih aktera je uključen", istakla je Kisić.

Kisić je istakla da je Ministarstvo za brigu o porodici bilo aktivno uključeno od početka u sve aktivnosti države poslije tragedije, a što je bilo u nadležnosti tog ministarstva.

Ivica Puljić otkrio pozadinu: Evo kako i preko koga Željka Cvijanović zahtijeva da se obrati UN-u

Ivica Puljić otkrio pozadinu: Evo kako i preko koga Željka Cvijanović zahtijeva da se obrati UN-u

"Ako se neko nije slikao, pisao na Twitteru i postavljao na Instagram, onda izgleda kao da ništa nije ni radio i da se ništa nije ni dešavalo. Ministarstvo za brigu o porodici u Srbiji i ja kao nadležni ministar od početka smo bili aktivno uključeni. U svakodnevnoj smo komunikaciji sa svim drugim resorima i institucijama koje su od značaja u ovom događaju. Prvobitni šok smo svi imali kao ljudi", prokomentarisala je srbijanska ministrica i dodala:

"Kako da vam kažem, meni dijete ide u školu pored, ja sam nekoliko puta dnevno na tom mjestu, pa i te noći sam bila sa svojim djetetom. Ako neko nije zvao novinare i slikao se i postavio na Instagram, izgleda kao da se tako nešto nije desilo".

MUP zvanično potvrdio: U Beogradu ubijeno osmoro djece i radnik obezbjeđenja, 7 ranjenih

MUP zvanično potvrdio: U Beogradu ubijeno osmoro djece i radnik obezbjeđenja, 7 ranjenih

Govoreći o cijeloj tragediji i samom dječaku koji je izvršio ovaj nezapamćeni zločin, ona je ukazala da ništa nije tako jednostavno za objasniti.

"Govorilo se mnogo o prevenciji, ali kako u ovom slučaju djelovati preventivno kada nismo pronašli uzroke? Dijete je iz socijalno kompetentne porodice visokobrazovanih roditelja koji lijepo zarađuju, i to pokazuju sve procjene centra za socijalni rad. Tiršova je zbog saniranja rane na usni prije dvije godine, zbog potencijalnog vršnjačkog nasilja, obavijestila policiju i po 'difoltu' se odmah uključio centar za socijalni rad i obavio nadzor", rekla je Kisić.

Kao što je dugo postojao niz okidača koji su doveli do ovoga, i procjene vještaka različitih oblasti trajaće duži vremenski period, dodala je Kisić.

Kaže da se nije upisala u Knjigu žalosti i upitala ko je taj ko određuje kako se žali i gde se žali.

Dr. Kisić Tepavčević: Bila učenik generacije u poznatoj sarajevskoj osnovnoj školi

Dr. Kisić Tepavčević: Bila učenik generacije u poznatoj sarajevskoj osnovnoj školi

"Prvu večer sam sa ćerkom otišla i ponijela cvijet, nošena tugom u toj ulici te noći. Nisam imala strategiju, to mi je bio osjećaj. Da li mislite da ko se upisao da tuguje više od onog ko se nije upisao? Ovaj događaj je upisan u knjigu žalosti u našim srcima. To će vječno biti tako", istakla je Kisić, prenosi blic.

"Mi ćemo i 26. maja pokazati koliko je Srbija ujedinjena i pokazaćemo sliku pristojne Srbije. Srbije koja ne poziva na linč, na nasilje. Dosta je bilo krvi na ovim prostorima, zar nas nije historija naučila i pokazala koliko smo krvi prolili. Pokazaćemo koliko smo udruženi i snažni i kada su ovakve situacije u pitanju, jer lako je biti udružen kada je sve dobro", rekla je srbijanska ministrica Darija Kisić.

Podsjetimo, u jutarnjim satima srijede. 3. maja dogodila se jedna od najvećih tragedija u historiji beogradskih škola. Maloljetnik, 14-godišnji učenik Kosta K., izvršio je krvavi napad na školu Vladislava Ribnikara u Beogradu, koju je i sam pohađao, a u nezapamćenom masakru poginulo je, prema posljednjim informacijama, čak devet osoba.

Ubijen je zaštitar škole, kao i osmero učenika, a još je više osoba, među kojima je i nastavnica historije, povrijeđeno.

Više o masakru u beogradskoj školi čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije