Crna Gora: Zbog porasta novozaraženih moguće "zaključavanje gradova"

Radiosarajevo.ba
Crna Gora: Zbog porasta novozaraženih moguće "zaključavanje gradova"
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Situacija s koronavirusom u Crnoj Gori danima je alarmantna, a uskoro bi mogla da postane i prilično dramatična. O tome svjedoče ne samo najnovije brojke, nego i izjave nadležnih iz Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT).

U posljednja 24 sata u Crnoj Gori je registrovano 219 novozaraženih od koronavirusa, a testirane su samo 822 osobe, deset puta manje nego što je prosječno u npr. Srbiji. Dakle, svaki četvrti testirani bio je pozitivan.
Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša, kako javljaju Vijesti, pozvao je političare, religijske vođe, istaknute kulturne, prosvjetne, sportske i druge ličnosti da utječu na građane da poštuju mjere, jer je, kako je rekao, "epidemiološka situacija u Crnoj Gori veoma ozbiljna i ide ka dramatičnoj".

"To nije neočekivano i građani dobro znaju kakva je situacija bila u zadnjih 20-ak dana, koliko su se poštovala pravila. Sada se sve to pokazuje", rekao je Mugoša i dodao "da će morati da se vrate unazad, ne jedan, nego sedam koraka, u mart i april".

On je rekao da posljednjih dana rezultati, odnosno analize koje su se radile u Institutu za javno zdravlje, govore da je skoro 30 posto testiranih pozitivno na koronavirus. Mugoša je istakao "da se mora djelovati i da ga je stah da će doći do novog zaključavanja, posebno gradova u kojima su indikatori transmisije virusa u lokalnoj sredini izuzetno visoki", piše Blic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije