Crna Gora: Razmatramo otvaranje granica za region

Radiosarajevo.ba
Crna Gora: Razmatramo otvaranje granica za region
Foto: Anadolija / Crna Gora

Zamjenik direktora crnogorskog Instituta za javno zdravlje Senad Begić izjavio je danas da ta zemlja razmatra otvaranje granica i uslove za otvaranje granica prema zemljama regiona.

On je to rekao na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje zašto je dozvoljen ulazak u zemlju državljanima Rusije a ne Srbije, s obzirom na to da je slična epidemiološka situacija u te dvije zemlje.

"Jedan od ključnih parametara je broj aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika, a drugi je kretanje broja oboljelih odnosno dugoročni trendovi. Prijedlog za uključivanje Rusije na zelenu listu je došao od Operativnog štaba za turizam i Ministarstva turizma. Kada se radi o regionu, vrlo ozbiljno razmatramo dalje korake kada se radi o ažuriranju liste. Tu ne smijemo zaboraviti potencijalne brojeve ljudi koji bi došli u Crnu Goru i o tome se mora voditi računa. Razmatramo otvaranje granica i uslove pod kojima se granice mogu otvoriti na način koji će minimizirati epidemiološki rizik po građane Crne Gore", istakao je Begić.

On je, takođe, dodao da će se na ažuriranoj listi naći Ukrajina zbog bolje epidemiološke situacije, kao i da je Institut napravio metodologiju slučnu onoj kakvu ima Evropska komisija.

U Crnoj Gori trenutno je hospitalizovano 170 osoba s koronavirusom, od čega je njih 29 u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), saopštio je dr. Sreten Kavarić. On je na konferenciji za medije rekao da su dva pacijenta životno ugrožena i na respiratoru. Takođe, Kavarić je naveo i da je 119 zdravstvenih radnika inficirano ili se nalazi u samoizolaciji i čeka rezultate ponovnog testiranja.

Zamenik direktora Instituta za javno zdravlje je, kako pišu Vijesti, saopštio da je danas najcrnji dan, jer je od posljedica korona virusa u Crnoj Gori preminulo četvoro ljudi.
Preminuli su pacijenti iz Podgorice, Nikšića i Bijelog Polja koji su liječeni u KCCG, PZU Codra, Opštoj bolnici Berane i Opštoj bolnici Nikšić. Pacijenti su bili 1943, 1970, 1982. i 1953. godište.

Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19 od početka juna je 48, a od početka godine 57, saopšteno je iz IJZ. Ukupan broj oporavljenih od 14. juna je 1.717. Ukupan broj aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 1.322. Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim koronavirusom u Crnoj Gori je 3.411, piše Blic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije