U Crnoj Gori ponovo proglašena epidemija koronavirusa

Srna
U Crnoj Gori ponovo proglašena epidemija koronavirusa
Foto: Arhiv / Zastava Crne Gore

Koordinaciono tijelo za zarazne bolesti u Crnoj Gori danas je ponovo proglasilo epidemiju koronavirusa na cijeloj državnoj teritoriji.

Iz Vlade Crne Gore saopćeno je da se od sutra uvodi više novih privremenih mjera čiji je cilj dalje sprečavanje širenja virusa korona, dok se istovremeno ublažavaju mjere u pojedinim opštinama u kojima je smanjen epidemiološki rizik.

U saopćenju se navodi da je nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom obavezno na cijeloj teritoriji Crne Gore, uključujući i djecu stariju od sedam godina, osim na plažama i u nacionalnim parkovima pod uslovom pridržavanja fizičke distance i ranije propisanih mjera.

"Okupljanje osoba ograničava se na cijeloj državnoj teritoriji na maksimalno 40 osoba na otvorenim javnim mjestima, a na 20 osoba na zatvorenim, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra", ističe se u saopćenju.

Produženo je važenje ranije donesenih mjera koje se odnose na ugostiteljske objekte, zabranu organizovanja svadbi, maturskih, rođendanskih i drugih privatnih proslava, kao i drugih mjera.

Odluka o proglašenju epidemije donesena je na prijedlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije