Crna Gora: Zatvorena birališta, na lokalnim izborima glasalo 69,3 posto građana

0
Radiosarajevo.ba
Crna Gora: Zatvorena birališta, na lokalnim izborima glasalo 69,3 posto građana
FOTO: AA / U sedam sati otvorena su birališta

U Crnoj Gori završeno glasanje na lokalnim izborima u glavnom gradu i još 13 općina.

Pravo glasa imalo je oko 350 hiljada birača.

U Podgorici je do 20 sati, kada su zatvorena birališta, na lokalnim izborima u Crnoj Gori glasalo 69,3 posto upisanih birača.

Protestna šetnja u Sarajevu: Nezadovoljni radnici traže svoja prava

Protestna šetnja u Sarajevu: Nezadovoljni radnici traže svoja prava

Građani biraju vlast na lokalnim izborima u Crnoj Gori: U 14 općina otvorena birališta

Građani biraju vlast na lokalnim izborima u Crnoj Gori: U 14 općina otvorena birališta

Goran Delić iz Centralne demokratske tranzicije (CDT) rekao je da je glasalo 99.460 Podgoričana, prenijela je RTCG.

To je veća izlaznost u odnosu na 2018. godinu kada je glasalo 64,4 posto, a manja u odnosu na 2020. kada je biračko pravo iskoristilo 81,1 posto birača.

U Bijelom Polju do 20 sati glasalo je 63 posto glasača, pokazuju podaci Općinske izborne komisije (OIK).

U Kolašinu je, prema podacima OIK, do 20 časova glasalo 75,86 posto birača, dodaje portal CdM.

Izbori u 14 općina

U 14 crnogorskih općina, uključujući Podgoricu, jutros su otvorena birališta na kojima je, do 20 sati, gotovo 350.000 građana sa pravom glasa biralo lokalne vlasti.

U Podgorici je do 18 sati glasalo 60,1 odsto birača, odnosno 86.500, javlja Anadolija.

Izlaznost u Općini Kolašin do 18 sati je 66 posto, dok je u Budvi glasalo 54,8 posto birača. U ostalim opštinama u kojima se danas održavaju izboru izlaznost do 18 sati kreće se između 40 i 70 posto.

Tuzi i Zeta odvojene od Podgorice

Prva nepravilnost zabilježena je u Šavniku, gdje je odmah nakon otvaranja zatvoreno jedno biračko mjesto, prenosi Tanjug Radioteleviziju Crne Gore.

Osim u Podgorici, izbori su održani u Bijelom Polju, Baru, Budvi, Danilovgradu, Žabljaku, Zeti, Kolašinu, Pljevljima, Plavu, Plužinama, Rožaju, Tivtu i Šavniku.

Lokalni izbori se održavaju u trenutku teške političke krize u Crnoj Gori, gdje su tokom dvije godine promijenjene dvije vlade, od kojih je ova druga u tehničkom mandatu.

U proceduri je inicijativa za razrješenje predsjednika države i šefa najuticajnije partije DPS Mila Ðukanovića, nakon što je odbio da na prijedlog parlamentarne većine od augusta 2020. da mandat za sastav nove vlade lideru Demosa Miodragu Lekiću.

Generalna proba parlamentarnih izbora

Ovome je prethodio prijedlog Ðukanovića parlamentu za skraćenje mandata Skupštini, ali mu je taj prijedlog vraćen iz proceduralnih razloga.

Ovi lokali izbori bit će održani po starom izbornom zakonima, uprkos višegodišnjim pozivima Evropske unije da se sprovede izborna reforma.

Analitičari smatraju da su ovi lokalni izbori generalna proba sa predstojeće vanredne parlamentarne izbore, prenosi Al Jazeera.

Redovni parlamentarni izbori trebalo bi da budu održani 2024.

Očekuje se da će se glavna bitka voditi na izborima u Podgorici, gdje živi gotovo 190.000 stanovnika, skoro trećina građana Crne Gore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije