Božinović: Hrvatska će ukinuti mjeru samoizolacije za građane BiH

Radiosarajevo.ba
Božinović: Hrvatska će ukinuti mjeru samoizolacije za građane BiH
Facebook / Davor Božinović

Republika Hrvatska će ukinuti mjeru 14-dnevne samoizolacije za sve državljane Bosne i Hercegovine, potvrdio je danas hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Podsjetimo, Hrvatska je uvela obaveznu mjeru dvosedmične samoizolacije za državljane BiH prošle srijede, što je izazvalo burne reakcije iz BiH, kao i domaćih turističkih radnika i hotelijera. 

Božinović je rekao kako se odluka EU o otvaranju granice prema državama očekuje tokom današnjeg dana, a potvrdio je da je na popisu zemalja s kojima EU, pa tako i Hrvatska, otvara granice i Srbija za koju su prije pet dana, kao i sa BiH, Sjevernom Makedonijom i Kosovom, uveli strožije mjere na granicama.

 "Mi smo i kao još uvijek zemlja predsjedatelj bili uključeni u te razgovore. EU ima namjeru otvoriti se prema 15-ak država, među njima su Srbija i Crna Gora. Što se Hrvatske tiče, mi ćemo na tom popisu imati i Bosnu i Hercegovinu. Znate da smo imali uvoz virusa proteklih dana iz tih zemalja, ali on je bio nekoliko puta veći iz Srbije nego iz BiH", rekao je Božinović za N1. 

Božinović je potvrdio da će Hrvatska otvoriti granice i sa Srbijom i sa BiH, bez obzira na to hoće li se BiH naći na popisu EU. 

"Preporuke su preporuke. Teško je opravdati činjenicu da smo imali 25, 26 unosa virusa iz Srbije s kojom se otvaramo i 8 unosa iz BiH gdje bismo trebali držati zatvorene granice", dodao je Božinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije