Biden: Nije potvrđeno da se ruske trupe povlače, invazija je moguća

0
Radiosarajevo.ba
Biden: Nije potvrđeno da se ruske trupe povlače, invazija je moguća
Foto: Printscreen YouTube/The White House / Joe Biden, predsjednik SAD

Američki predsjednik Joe Biden obratio se javnosti povodom tenzija na ukrajinskoj granici sa Rusijom te bojazni od mogućeg rata. Jasno je stavio do znanja da Sjedinjene Države ne žele povećati nestabilnost te naglasio kako su SAD spremne na diplomatiju i unapređenje odnosa s Rusijom, ali je isto tako poručio kako će Washington adekvatno reagovati ukoliko Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

"Zajedno sa saveznicima smo u stalnim diplomatskim aktivnostima. Pričao sam s Putinom i rekao mu da smo spremni na diplomatiju, ako i on to želi. Predsjednik Putin i ja smo se složili da trebamo dalje razgovarati o ovom pitanju. Jučer, Rusija je rekla kako želi nastaviti put diplomatije i slažem se s tim.

SAD su stavile na stol konkretne ideje za stabilizaciju sigurnosti. kontrolu oružja, transparentnost, stratešku stabilnost. Ove mjere se tiču i Rusije i NATO-a. Međutim, nećemo žrtvovati osnovne principe. Nacije imaju pravo na suverenitet i slobodu da sami odlučuju s kim će planirati saveze", naveo je američki predsjenik.

Objavljena prognoza do ponedjeljka: Najavljeno sunčano vrijeme, a onda nagla promjena

Objavljena prognoza do ponedjeljka: Najavljeno sunčano vrijeme, a onda nagla promjena

U svom obraćanju kazao je kako Ukrajina ne prijeti Rusiji.

"Ni SAD ni NATO nemaju projektile u Ukrajini. Mi nemamo planove da ih tamo postavimo. Ne ciljamo narod Rusije. Ne želimo destabilizirati Rusiju. Građanima Rusije poručujem – vi niste naš neprijatelj. Ne vjerujem da želite krvavi, destruktivni rat protiv Ukrajine", rekao je Biden.

Podsjetio kako su Rusija i Sjedinjene Američke Države bile saveznice u Drugom svjetskom ratu, koji je on nazvao „ratom nužde”, ali je napravio razliku između trenutnog stanja na terenu.

"Ako Rusija napadne Ukrajinu, to će biti rat izbora ili rat bez razloga. Ne govorim ove stvari da provociram, već da govorim istinu, jer je istina bitna. Odgovornost je bitna.  Ako Rusija izvrši invaziju u narednim danima i sedmicama, ljudska cijena za Ukrajinu će biti ogromna,” dodao je američki predsjednik.

Biden je rekao kako još uvijek nije potvrđeno da se ruske trupe povlače sa ukrajinske granice.

"Naše analize pokazuju da su i dalje u prijetećoj poziciji. 150.000 vojnika nalazi se oko Ukrajine. Invazija je i dalje itekako moguća. Svi Amerikanci u Ukrajini, napustite Ukrajinu sada. Zato smo premjestili našu ambasadu u Lavov, na zapad Ukrajine. Bili smo transparentni prema svijetu o ruskim planovima, da svi znaju o čemu se radi i zbog toga dijelimo informacije", zaključio je Biden.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije