Beograd: Velike gužve ispred punktova za imunizaciju, najviše građana BiH

Radiosarajevo.ba
Beograd: Velike gužve ispred punktova za imunizaciju, najviše građana BiH
Anadolija / Vakcinacija

Veliki broj građana danas je došao da se vakciniše na Beogradski sajam, među njima su brojni državljani susjednih zemalja. 

Najviše je građana Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, a mnogi od njih nisu ni prijavljeni za vakcinaciju posredstvom sistema e-uprave, dok su pojedini popunili obrazac kojim je predviđeno i prijavljivanje stranih državljana za imunizaciju, prenosi FoNet.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je danas da je na spisku za vakcinaciju u Beogradu i Nišu 7.500 privrednika iz regiona, a zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić naglasio je da to neće utjecati na proces vakcinacije u Srbiji.

Čadež i Vesić poželjeli su dobrodošlicu privrednicima iz zemalja regiona u beogradskom Belexpocentru, gdje je u toku vakcinacija vakcinom AstraZeneka privrednika iz Albanije i Bosne i Hercegovine, dok se oni iz Crne Gore vakcinišu na Sajmu. Punkt za privrednike iz Sjeverne Makedonije je u Nišu.

Građani čekaju u grupama od po 10 i pojedinačno ulaze kako bi primili vakcinu.

Najviše pažnje privukla je grupa od desetak stjuardesa avio kompanije Er Albanija, koje su na vakcinaciju došle u crvenim uniformama i mantilima.

Vesić je istakao da vakcinacija privrednika iz regiona ne utiče na proces vakcinacije građana Srbije pošto je Privredna komora Srbije nabavila vakcine posredstvom posebnog fonda.

U ime privrednika iz regiona, priliku da se vakcinišu u Beogradu u organizaciji PKS pozdravili su predstavnici poslovne zajednice iz Albanije Adrian Šehu, kao i Bosne i Hercegovine Ševal Suljivanović. Predsjednik Privredne komore Kosova Berat Rukići juče je objavio da je ta organizacija "iz principijelnih razloga" odbila ponudu za vakcinaciju u Srbiji.

Akciju imunizacije privrednika i njihovih zaposlenih iz BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i s Kosova organizuje Кomorski investicioni forum Zapadnog Balkana-КIF ZB6.

Čadež je dodao i da se u proteklih nekoliko sedmica oko 4.000 do 5.000 zaposlenih u Srbiji vakcinisalo u svojim firmama, u organizaciji PKS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije