Bendovi u Srbiji nekažnjivo promovišu nacizam

3
Radiosarajevo.ba
Bendovi u Srbiji nekažnjivo promovišu nacizam
Foto: wiki / Auschwitz

Bez zazora ističu fašističke simbole, koje smatraju svojim zaštitnim znacima, a posljednji put su to umalo učinili subotu veče, 10. oktobra, u Beogradu.

Do posljednjeg trenutka nije se znalo da li će policija zabraniti koncert u čast Jana Stjuarta Donaldsona (Ian Stuart Donaldson, 1957 – 1993), osnivača međunarodne neonacističke organizacije "Krv i čast" (Blood&Honour) koja ima svoj ogranak i u Srbiji.

U finalu, koncert planiran u zgradi BIGZ-a u glavnom gradu Srbije, ipak je zabranjen.

"Krv i čast" samo je jedna od organizacija ovog tipa, vjerovatno najčešće spominjana u javnosti.

Prema istraživanju Radija Slobodna Evropa (RSE), bendovi kao što su Sorab 28, Proviđenje, Kristalna Noć, Terror 88 i Iz Revolta u posljednje četiri godine nastupali su na koncertima širom zemlje zatvorenim za širu javnost.

Njihove poruke su miks fašizma, nacionalističke netrpeljivosti, velikosrpskog šovinizma, a shodno aktuelnom trenutku i antimigrantskih stavova.

Inspiraciju pronalaze ne samo u nacistima, već i u srpskim liderima iz ratova devedesetih od kojih je dobar dio već osuđen za ratne zločine.

Uticaj ovakvih grupacija u Srbiji dijelom je moguće istražiti, ali razlozi zbog kojih država ne primjenjuje sopstvene zakone koji ovakvu vrstu zapravo zabranjuju, mogu se samo tumačiti.

Većina bendova za koje je RSE utvrdio da su i dalje aktivni nema zvanične naloge na široko popularnim društvenim mrežama, poput Facebooka, Instagrama ili Twitera. Ipak, pronalaze načine da šire svoju muziku na internet platformama.

Jedna od njih je Bitchute, koja je alternativa YouTube-u, a koja ne skida sadržaj koji promoviše govor mržnje.

Na ovoj platformi je aktivan hard core bend iz Srbije Terror 88. U imenu broj 88 predstavlja numerički ekvivalent slovima H H u latiničkom alfabetu i predstavlja nacistički pozdrav "Hail Hitler".

Terror 88 ima tek nešto više od 30 pratilaca na društvenoj mreži VKontakte, što je ruski ekvivalent Facebooku, kao i svoju stranicu, na kojoj se vidi da je bend ove godine objavio kompilaciju odabranih pjesama iz 15-godišnjeg rada.

Među njima je i pjesma pod nazivom "28", što je numerički simbol koji označava slova B i H, koje predstavljaju englesku skraćenicu organizacije "Krv i čast".

U pjesmi na srpskom jeziku se, u duhu antisemitizma koji je kulminaciju doživio u 20. vijeku kada je nacistička Njemačka počinila Holokaust nad ovom etničkom grupom, Jevreji predstavljaju kao "prijetnja po bijelu rasu":

"Jevreji žele propast našu/mi ćemo očuvati ponos i rasu/belu revoluciju mi ćemo pokrenuti/rasne izrode zauvek istrebiti."

Prema podacima sa neonacističkog bloga "Rock against communism", ovaj bend je 2016. godine imao nekoliko nastupa u Srbiji, među kojima je i koncert u čast Donaldsona na nepoznatoj lokaciji.

RSE je pokušao da kontaktira bend posredstvom e-mail adrese navedene na stranici, ali odgovor nije stigao do zaključenja ovog teksta.

Marija Đorić, stručnjakinja za ekstremizam i naučna saradnica u Institutu za političke studije, objašnjava da je "White Power" muzika, odnosno muzika “bijele moći” primjer propagiranja rasizma u muzici.

"Ja bih rekla da rasizam u tom kontekstu nikako ne bi trebalo potcenjivati, iz prostog razloga što je i Šekspir tvrdio da je muzika hrana duše. Ako se naša omladina 'hrani' takvom muzikom i ideološkim sadržajima, onda je to jako opasno", rekla je Đorić za RSE.

Ostatak teksta možete pročitati na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije