Amazon zabranio prodaju knjige zlotvora Adolfa Hitlera "Mein Kampf"

Radiosarajevo.ba
Amazon zabranio prodaju knjige zlotvora Adolfa Hitlera "Mein Kampf"
Foto: Rarehistoricalphotos.com / Adolf Hitler

Kompanija Amazon zabranila je prodaju izdanja knjige zlotvora Adolfa Hitlera Mein Kampf (Moja borba) i drugih propagandnih nacističkih knjiga, a nakon decenije kampanje udruženja porodica žrtava holokausta, javlja Tanjug.

Brojna akademska izdanja na stranim jezicima knjige Mein Kampf trenutno su dostupna na Amazonovoj knjižari u Ujedinjenom Kraljevstvu, uključujući i obilježenu knjigu na njemačkom jeziku, objavljenu 2016, prenosi britanski dnevni list The Guardian.

Prethodnih dana prodavači knjiga obaviješteni su da neće više moći prodavati ni druge knjige s nacističkom tematikom, među kojima su i dio Hitlerove autobiografije i dječije knjige u kojima se šire antisemitske ideje.

Zabrana i za Otrovne pečurke

U elektronskoj poruci, u koju je The Guardian imao uvid, pojedincima koji prodaju polovne kopije knjige Mein Kampf posredstvom Amazonovog servisa rečeno je da kompanija ne može više imati u ponudi te knjige jer je to u koliziji s kodeksom ponašanja na internetu.

Kako se navodi, ta zabrana uticat će na proizvodnju izdavačkih kuća u Londonu, prije svega Random Housea i Jaika iz Indije.

Vodeća udruženja za informiranje o holokaustu i jevrejske grupe zalagale su se od kraja 1990-ih da zaustave prodaju kopija Mein Kampfa posredstvom Amazona, međutim, trgovci su se pozivali na pravo slobode govora i potrebu da studenti shvate Hitlerovo razmišljanje.

Većina izdanja publikacija s nacističkom materijom dostupna je na internetu, gdje se mogu besplatno skinuti.

Među knjigama čija je zabrana uvedena jest i knjiga namijenjena djeci Otrovne pečurke Juliusa Streichera.

Amazon je dosad već zabranio prodaju raznih desničarskih knjiga, prenosi Tanjug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije