Odluka / Austrija olakšava dobijanje državljanstva potomcima žrtava nacističkog režima

02. 09. 2020. u 12:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Nacionalno vijeće Austrijskog parlamenta je jednoglasno odlučilo da se potomcima žrtava nacističkog režima olakša sticanje austrijskog državljanstva.

Odluka je stupila na snagu 1. septembra 2020. godine amandmanom na Zakon o državljanstvu.

Potomci žrtava nacističkog režima će steći austrijsko državljanstvo bez odricanja drugog državljanstva, a za to im neće biti potrebna ni potvrda o prebivalištu u Austriji.

Do sada su olakšice postojale samo za one koji su Austriju napustili do 9. maja 1945. godine, što je produženo do 15. maja 1955. godine.

"Pokrajina Beč je svjesna svoje historijske odgovornosti i već godinama pokreće inicijative da protjerane žrtve nacističkog režima i njihove potomke ponovo poveže sa gradom. Amandman na Zakon o državljanstvu nije samo simboličan gest nego i način da se prema ljudima koji su protjerani u vrijeme nacizma odnosimo sa poštovanjem. Na taj način će se ljudima iz čitavog svijeta omogućiti povratak u domovinu koja im je nasilno oduzeta", izjavio je gradonačelnik austrijske prijestolnice i predsjednik pokrajine Beč Michael Ludwig.

Predsjednik Izraelskog religijskog društva u Austriji i Izraelske kulturne zajednice u Beču Oskar Deutsch smatra da ovaj zakon nije poklon, već formalno ispravljanje nepravde i restitucija državljanstva.

"Ovim zakonom Nacionalno vijeće je učinilo veliki korak u procesu suočavanja Austrije sa svojim učešćem u zlodjelima nacizma", istakao je on.

Pokrajina Beč se već od početka godine priprema za provedbu ove odluke. Bečki odjel za državljanstvo i imigraciju (MA 35) osnovao je novi sektor i sa uposlenicima, historičarima i pravnicima sproveo višemjesečnu obuku.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA