Eurocomm PR / Sedam austrijskih univerziteta među najboljih 500 u svijetu

26. 08. 2020. u 17:16:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Univerziteti iz SAD-a i Velike Britanije i ove godine dominiraju "Šangajskom rang–ljestvicom univerziteta". Ukupno 18 od 20 najboljih u svijetu dolazi upravo iz te dvije regije. Od austrijskih univerziteta posebno se istakao bečki Uni Wien, ostvarivši najbolji rezultat u državi. Ukupno sedam austrijskih univerziteta je uvršteno među 500 najbolji, a 14 među 1000 najboljih.

Kao i prethodnih godina američki univerziteti Harvard i Stanford te najbolji evropski univerzitet Cambrige (Velika Britanija) su na samom vrhu ljestvice. Njih slijede Massachusetts Institute of Technology (MIT), University of California u Berkeleyu i Princeton University, navodi se u saopćenju Eurocomm PR-a.

U prvih deset se ubrajaju i Columbia University, California Institute of Technology (oba iz SAD-a), University of Oxford (Velika Britanija) i University of Chicago (SAD). Najbolji univerzitet kontinenatalnog dijela Evrope je po prvi put ove godine francuski Universite Paris-Saclay na 14. mjestu, koji je time nakon dužeg perioda zamijenio ETH Zürich. Zapaženo su prošli i Univerzitet Kopenhagen na 33. mjestu, Sorbonne na 39., Karolinska Institut in Stockholm (45) ali i njemački Universität München (51).

Iz Austrije se 14 od ukupno 15 javnih univerziteta plasiralo u najboljih 1000, a jedini među najboljih 200 je Uni Wien na 151. mjestu. Kao i 2019. godine medicinski univerzitet u Beču MedUni Wien i univerzitet u Innsbrucku se nalaze u grupi 201 do 300, dok je tehnički univerzitet TU Wien u grupi 301-400.

Šangajska rang lista se formira prvenstveno na osnovu istraživačkog rada univerziteta. Za to se koriste javno dostupne baze podataka. 40 odsto evaluacije se temelji na kvaliteti i renomeu istraživača i naučnika institucije. U obzir se uzima broj Nobelovaca, broj dobitnika Fieldsove medalje, zatim broj citiranih istraživača i broj objavljenih radova u stručnim časopisima.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA