COVID-19 / Austrijanci imaju novi test: Ispitanici grgljaju otopinu, pa ispljunu u epruvetu

17. 08. 2020. u 09:45:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Kronen Zeitung piše kako je u Beču uspostavljen drive-in centar za testiranje na koronavirus za sve koji se vraćaju s godišnjeg odmora u Hrvatskoj.

U redu za testiranje se u jednom trenutku čekalo tri sata, javljaju.

Dodaju kako se radi o besplatnom testiranju, ali i kako se radi o testu grgljanjem koji se koristi prvi put. Austrijanci su ga odlučili testirati sada, a planiraju ga primjenjivati od jeseni, kada počne školska godina.

Novi test grgljanjem

Kronen Zeitung javlja kako se novim testom grgljanjem u kratkom roku može testirati puno ljudi. No dodaju i kako se u praksi čini kako je sve išlo sporo, budući da su se stvorile kolone automobila.

Ipak dodaju kako za gužve nije kriv sam test, nego papirologija, piše Index.hr.

Kako se provodi novi test?

"Prije testiranja nemojte jesti ništa i nemojte prati zube dva sata", pojasnila je Corina Had iz kriznog medicinskog tima za grad Beč. Kada se dođe na mjesto gdje se testiranje provodi, zaposlenici osobi koju se testira daju malu bočicu tekućine.

Ta otopina se potom grglja u ustima nekoliko sekundi te se ispljune u epruvetu.

Na rezultate testa se čeka do 48 sati, a rezultate se dobije e-mailom. Očekuje se kako će se ovaj test početi široko primjenjivati kada najesen počne školska godina.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA