Balkanske sudije i njihova "pravda": "To što je učitelj dirao curicu nije kazneno djelo"

0
Radiosarajevo.ba
Balkanske sudije i njihova "pravda": "To što je učitelj dirao curicu nije kazneno djelo"
Foto: Pexels / Ilustracija

Županijski sud u Varaždinu, čija je presuda u medijima procurila prošle sedmice, na nedavno održanoj sjednici prihvatio je žalbu tužitelja i potvrdio optužnicu koprivničkih tužitelja kojom se 61-godišnji učitelj iz Bakovčica tereti za spolnu zloporabu djeteta mlađeg od 15 godina, piše Podravski list.

Tužitelji su teretili učitelja da je "10. juna 2020. oko 10 sati u područnoj školi, znajući da je učenica te škole dijete, pod izlikom da mu pomogne pozvao djevojčicu u školsko skladište gdje je dolaskom do ulaznih vrata stao iza njezinih leđa i podigao joj ruke te je potom uhvatio za grudi govoreći joj pritom da je dobra, lijepa i slatka".

Sudac Krešimir Pavlović, pak, bio je donio odluku da će odbaciti kaznenu odgovornost učitelja koja je, kao i optužnica, objavljena na lokalnom portalu Klikaj.hr. Evo šta je napisao sudac:

"Razmatrajući navode podignute optužnice, a naročito činjenični supstrat inkriminiranog kaznenog djela, uopće ne ulazeći na razini osnovane sumnje u dokazivost ili nedokazivost inkriminiranih radnji, optužno vijeće utvrdilo je da inkriminiranim radnjama nisu ostvarena obilježja inkriminiranog kaznenog djela jer te radnje ne predstavljaju bludnu radnju u smislu Kaznenog zakona i ustanovljene sudske prakse.

Prema pravnoj teoriji i sudskoj praksi, kazneno je djelo čovjekovo ponašanje, u zakonu opisano i kažnjivo, kojim se na nedopušteni način povređuje zaštićeno pravno dobro, što u tome postupku daje karakter društvenog štetnog djela. Da bi se radilo o postojanju kaznenog djela, nužna su četiri temeljna elementa kaznenog djela, što je radnja kaznenog djela kao prvi element, protupravnost kao drugi element, krivnja kao treći element i kažnjivost kao četvrti element. Ako izostane bilo koji od tih elemenata koji čine biće određenog kaznenog djela, tada se ne radi o kaznenom djelu", zaključak je suca Krešimira Pavlovića koji je ustanovio da učiteljevo diranje grudi učenice nije kazneno djelo bludne radnje za koje ga se teretilo.

Isti je sudac u nedavnoj presudi, kako je utvrdio Županijski sud, pogriješio kad je oslobodio obiteljskog nasilnika zato što supruga koju je zlostavljao nije plakala i bila vidno uznemirena nakon što je pobjegla kod susjeda i pozvala policiju. Sudac Pavlović odbacio je svjedočenje žrtve kaznenog djela i prihvatio svjedočenje susjeda kojem je zlostavljana žena pobjegla, koji je u dobrim odnosima s okrivljenikom. Na kraju je ta presuda ukinuta i u ponovljenom postupku kod druge sutkinje nasilnik je proglašen krivim.

Druga nimalo bezazlena pravna stvar u kojoj sudac Pavlović iz Hrvatske ima veliku ulogu je optužnica za aferu Gold rush, odnosno optužba za pranje novca fiktivnom preprodajom lom-zlata, u kojoj je međunarodna skupina s podravskim poduzetnicima uhapšena prije pet godina.

U tom postupku sudac Pavlović odbija potvrditi optužnicu koja je podignuta, a osim toga dio okrivljenika se nagodio i priznao krivnju, no on to također odbija potvrditi. Iz Općinskog suda u Koprivnici, koji bi trebao nadzirati rad suca Pavlovića, nisu Podravskom listu odgovorili jesu li pokretali postupke protiv njega.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije