Azem Vllasi: 'Teško Bosni koja mora slušati Dodika, čudi me šutnja zvaničnog Sarajeva'

6
F. V.
Azem Vllasi: 'Teško Bosni koja mora slušati Dodika, čudi me šutnja zvaničnog Sarajeva'
Foto: Arhiv / Azem Vllasi

Republika Kosovo će od 1. januara 2025. dozvoliti građanima Bosne i Hercegovine ulazak s ličnom kartom, objavio je kosovski premijer Albin Kurti tokom samita Berlinskog procesa.

Ova odluka prihvaćena je s odobravanjem najvećeg dijela građana Bosne i Hercegovine, ali ne i Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Republika srpska koji želi biti veći Srbin nego Srbijanci, pa je zaprijetio da neće dopustiti da se između Bosne i Hercegovine i Kosova uspostavi bezvizni režim i omogući puna sloboda kretanja građanima dvije države. Valjda u svjetlu tradicija "balvan revolucije". Iako, realno, ovakva odluka premijera Kurtija odgovara i Srbima koji posluju s Kosovom ili imaju intenzivnije kontakte sa ovom državom.

Ovim povodom za portal Radiosarajevo.ba govori Azem Vllasi, kosovski analitičar i ugledno advokat, bivši visoki politički zvaničnik.

Nakon smrti djevojčice (16) u Sarajevu: Oglasili se iz privatne stomatološke ordinacije

Nakon smrti djevojčice (16) u Sarajevu: Oglasili se iz privatne stomatološke ordinacije

"Prošlo je podosta vremena otkada su svih šest članice CEFTA-e, među njima BiH  i Kosovo potpisale Sporazum o mogućnosti putovanja građana ovih  zemalja sa ličnom kartom.  Sve zemlje regije primjenjuju taj Sporazum  za građane Kosova, izuzev BiH. Kosovo je odmah bilo spremno da ga primijeni za građane BiH, ali ova država je to odbila", podsjeća Vllasi.

Sporazum, veli, znači ne važi samo za građane Kosova.

"Režim slobodne komunikacije građana nema nikakve veze s međusobnim priznanjem između država. Republika Srbija još nije priznala Kosovo, ali taj režim primjenjuje. Građani Kosova mogu s kosovskim ličnim kartama da putuju u Srbiju i obratno. Jedino  u BiH se za to pita i odlučuje Mile Dodik?! Boji se boljih kontakata između Bošnjaka, koje uglavnom imenuje vjerskom odrednicom muslimani,  odnosno Albanaca koje naziva Šiptari", dodaje Vllasi.

Tako pokazuje otvoreno svoju netrpeljivost i mržnju. 

Donesena odluka: Od 1. januara građani BiH mogu na Kosovo sa ličnom kartom

Donesena odluka: Od 1. januara građani BiH mogu na Kosovo sa ličnom kartom

"Vlada Kosova je odlučila da se po ovom pitanju ne pridržava reciprociteta. Građani BiH, dakle, ne samo Bošnjaci već i Srbi i drugi, mogu putovati na Kosovo kao i u druge zemlje regije za koje vazi isti granični režim. Teško Bosni koja mora i po ovom pitanju slušati Dodika! Jedino se on oglasio u vezi ove odluke Vlade Kosova ponavljanjem mantre da BiH nikada neće priznati Kosovo. Valjda misli da je on vječan koliko i BiH?! Čudi me sutnja službenog Sarajeva. Šutnja je često znak odobravanja. Neka za to svoju vlast pitaju građane BiH“, razočarano konstatira Vllasi.

 A što se ove odluke Vlade Kosova tiče, ona pokazuje da je Kosovo ozbiljna država i da joj je stalo do saradnje i prijateljstva sa svima u regiji.

"Građani BiH su uvijek dobrodošli na Kosovo. Prijateljstvo između Albanaca i Bošnjaka neće narušiti ni Dodik niti šutnja služenog Sarajeva u strahu pred njim", zaključuje Vllasi u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije