Vllasi: Deklaracija "svesrpskog sabora" nastavak ideja Načertanija, oni prizivaju nove sukobe

11
Radiosarajevo.ba
Vllasi: Deklaracija "svesrpskog sabora" nastavak ideja Načertanija, oni prizivaju nove sukobe
Foto: AA / Azem Vllasi

Deklaracija "svesrpskog sabora" je nastavak ideja Načertanija, Memoranduma Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) iz 1986. I 2. Memoranduma SANU iz 2010. kojom se pozivalo da se u miru, politički, diplomatski nastavi borba za ostvarivanje ciljeva koji ratom nisu postignuti "da svi Srbi žive u jednoj državi".

Ovo u izjavi za portal Radiosarajevo.ba kaže Azem Vllasi, ugledni politički analitičar, pravnik, bivši političar i visoki omladinski funkcioner bivše Jugoslavije, savjetnik kosovskih čelnika poslije proglašenja nezavisnosti zemlje, ali i jedna od prvih žrtava velikosrpskog nacionalizma.

"Bosna i Hercegovina je po ovoj Deklaraciji 'svesrpskog sabora' već otpisana kao država", ističe Vllasi.

Igrao je s Barbarezom i Spahićem, sada tvrdi: "Vidi se želja, ali mi pored Džeke nemamo top igrača"

Igrao je s Barbarezom i Spahićem, sada tvrdi: "Vidi se želja, ali mi pored Džeke nemamo top igrača"

Prema njegovim riječima, ovaj sabor je bio parada za veličanje Vučića i Dodika kao dva "srpska lidera ujedinitelja".

"Oni prizivaju nove sukobe na ovim prostorima. Hvala Bogu da su vremena druga, pa ni Bošnjaci, ni Albanci, ni Crnogorci nisu slabi i neorganizovani kao početkom 90-ih kada su nas ovi i ovakvi isti napali. Tako da ovaj svesrpski sabor ostaje kao jedan od već viđenih molebana. Nas druge koje ova deklaraciji vidi unutar 'srpskog sveta' upozorava da budemo budni i spremni da branimo svoje države i nacionalne interese. A Vučić nastavlja da slavi gubitke", zaključuje Vllasi u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, na "svesrpskom saboru" u Beogradu delegacije Srbije i bh. entiteta RS usvojile su Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i budućnosti srpskog naroda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije