S ove strane Drine | Dragan Banjac: Sabor za Milorada i Aleksandra

6
Radiosarajevo.ba
S ove strane Drine | Dragan Banjac: Sabor za Milorada i Aleksandra
Foto: X.com / Dodik i Vučić i vatromet

Kada ovima s ovu stranu Drine dođu oni s onu stranu granične rijeke zarad lažne sloge i snage, a kada iza svega stoje Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i srpski patrijarh Porfirije to ja znak da se jeftinim dernekom želi zadržati nepostojeći ugled i učvrstiti vlast – s obe strane Drine, dvojici samozvanih lidera čiji su učinci u oba vilajeta katastrofalni.

Piše: Dragan Banjac, za portal Radiosarajevo.ba

Obojica su muljali na izborima i valja narod podsjetiti na nacionalizam, a tu je dušu dao vrhovni poglavac SPC. Ideja je blla da se okupe svi Srbi iz bivše Jugoslavije, ali slovenački, hrvatski, makedonski, "Alijini Srbi" (čak i kosovski) nisu izgleda blentavi koliko crnogorski Srbin Andrija Mandić, bivši dobrovoljac na Dubrovačkom ratištu. Malo ko je na subotnjem saboru mogao da zamisli Milana Jankovića iz Ljubljane ili Zagrepčanina Milorada Pupovca.

Igrao je s Barbarezom i Spahićem, sada tvrdi: "Vidi se želja, ali mi pored Džeke nemamo top igrača"

Igrao je s Barbarezom i Spahićem, sada tvrdi: "Vidi se želja, ali mi pored Džeke nemamo top igrača"

Dodik u Vučić juče su na Svesrpskom saboru napravili gust program, sa čak jedanaest predstava a krenulo se sa molebanom.

Pop koji je nekad rado slušao "Azru" nakon ustoličenja postao je desna ruka radikalsko-naprednjačke politike i neizostavna Vučićeva mirođija u svemu. U svetosavskom hramu na Vračaru u 09.30 poručio je da su se na molebanu sabrali da se pomole Bogu za jedinstvo duhovno, sabornost našeg naroda, kao i za mir među svim ljudima i svim narodima. "Sabiramo se da bismo darove koje smo dobili od Boga upotrebili za dobro u slavu Božiju zbog svega i za sve. Rečju, ne sabiramo se protiv bilo koga... Kaže Porfirije da je prije samo par decenija bilo nezamislivo da se pravoslavni Srbi okupe sa svih strana u hramu Božijem sa državnim rukovodstvom, sa istaknutim predstavnicima društva, privrede, kulture, vojske i da čuju "majčinsku toplu reč Crkve koja ne pravi razliku među decom".

Je li to ista ona Crkva čiji je predstavnik davao blagoslov ubicama u Žepi i Srebrenici?! Prvi Svesrpski sabor "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" mogao je da počne.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Potom je poznati "mirotvorac" Vučić pozvao da se glasno kaže da srpski narod najviše želi mir, "da u slozi i uzajamnom poštovanju živimo sa svojim komšijama", rekao je bivši najbolji Šešeljev učenik koji je svojevremeno vitlao strojnicom iznad Sarajeva. Nakon sastanka sa zvaničnicima RS Vučić je napisao da će se posebna pažnja posvetiti ekonomskom napretku i produbljivanju svih oblika saradnje. "Posebnu pažnju posvetićemo ekonomskom napretku, projektima od zajedničkog interesa i daljem sveukupnom produbljivanju svih vidova saradnje...

Prije toga okupio je oba premijera i tevabiju u Palati Srbija na Novom Beogradu. I tu je neizbježan bio patrijarh Porfirije. Kasnije će, pred početak zajedničke sjednice obje vlade, predsjednik Vlade RS Radovan Višković, reći da je juče bio "istorijski dan". U naletu neskromnosti i ovo: "Budite sigurni da svi koji ste danas u ovoj sali postajete deo istorije..." Višković je uzeo ekskluzivu Vučiću najavljujući deklaraciju (više o tome kasnije) i raspisivanje međunarodnog konkursa za idejno rešenje povezano s ustaškim logorima u Jasenovcu i Donjoj Gradini - o izradi jednog spomenika u Donjoj Gradini i jednog u Beogradu gde će svi moći da dođu da odaju poštu svima koji su na najmonsruozniji način stradali u jedinom logou na svetu koji je imao zatočenu decu". Dodik i Vučić rade na kopiji Bogdanovićevog (Bogdan) "Cvijeta" jasenovačkog jer Hrvatska poštuje Jasenovac, ali ovoj dvojici ne dozvoljava pučke predstave.

Višković nije zaboravio da se zahvali Srbiji, njenom "caru" i čitavom timu oko njega zbog pružanja podrške svim Srbima. U trenucima zanosa premijer Srpske je umislio – da je jedan od onih koji pišu (novu) istoriju srpskog naroda.

Ogrešević: Zloslutne poruke 'svesrpskog sabora', Vučićeva politika neće donijeti ništa dobro

Ogrešević: Zloslutne poruke 'svesrpskog sabora', Vučićeva politika neće donijeti ništa dobro

Njegov kolega iz "matice", najrevnosniji Vučićev potrčko Miloš Vučević je mišljenja da dve vlade čeka "veliki zajednički posao..." Srbija je svjetski fenomen, sednicama njene vlade prisustvuje i Prvi sveštenik državne crkve. "Srpski identitet nedeljiv" rekao je Vučević i najavio usvajanje deklaracije kao ključnog dokumenta koji će biti po upućen Skupštini Srbije na usvajanje u roku od 90 dana. (Ako bude postojala!)

Srbija daje punu podršku Dodiku "u realizovanju Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda", uz pojašnjenje "da niko ne treba da brine zbog ovoga već da je došlo vreme da srpski narod zaštiti svoje interese". Deklaracija je donijeta jednoglasno, a njen osnovni cilj je da se ohrabre Dodikove separatističke težnje i "jednog dana" Srbija dobije dio Bosne i Hercegovine. Vučević, Višković, Dodik i Vučić se na sreću svih nas o tome ništa ne pitaju.

"Srpski nacionalni i državni interes nemaju alternativu", rekao je rmpalija iz Laktaša. Trućao je Dodik nešto o dva datuma važna za RS, odjednom je prkosni dan 9. januar malo potisnut tridesetpet dana kasnije. Izokola Dodik, ističuči da BiH ne može da nastavi sa kršenjem Dejtonskog sporazuma, kaže i da je bolje "da živimo kao dobre komšije, nego da budemo trajno posvađani ukućani". Odjednom je otkrio da se "Srbija vraća na pozicije da brani Dejtonski sporazum"...

Možda je najveći bedak juče u Beogradu bio predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić. "Veoma sam srećan što mogu danas da prisustvujem ovom sastanku u ime srpskog naroda u Crnoj Gori..." Ovaj dobrovoljac sa Dubrovačkog ratišta rekao je da su ti ljudi iz Crne Gore Srbi i da žele da ih tako posmatraju oni koji ne žive u Crnoj Gori, već u Srbiji, Republici Srpskoj ili u rasejanju. Vučić je u Domu Garde u Topčideru, u govoru veteranima iz Srbije i RS zahvalio što su "branili svoju zemlju" i što su "sačuvali, odbranili i do današnjeg dana doveli RS kao uspešan entitet i kao mesto gde se srpski narod oseća sigurno".

"Zapadno od Drine uvek bi nam govorli kako je Republika Srpska genocidna tvorevina, a nisu smeli da pogledaju sebi u oči i da kažu da je to običan narod ustao da brani svoja ognjišta, da sačuva zemlju svojih predaka i ništa više", rekao je predsjednik Srbije, zahvaljujući i veteranima iz Srbije, koji su nacionalne interese krajem 90-ih branili na Kosovu i Metohiji, Košarama, Paštriku... I na svakom drugom mestu, kada god vas je država pozvala, ne štedeći sebe, rizikujući svoje živote. Hvala što ste davali svojoj zemlji, svojoj otadžbini, ono što je najvrednije!", kazao je Vučić.

Novinar Dragan Banjac
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Novinar Dragan Banjac

Politički vrh Srbije i Republike Srpske (RS), na "Svesrpskom saboru" u Beogradu, proglasili su u subotu "Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda". Sve što valja naglasiti iz tog štiva je zapravo van pameti a to je "da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo Srbije" i da se "osuđuje svako nepoštovanje i kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma".

U dokumentu se "ne podržava Rezolucija o Srebrenici za koju su glasale 84 države u Generalnoj skupštini UN, dok je 109 država bilo protiv, uzdržano ili nije glasalo" i napominje da je njome "izvršen pokušaj kolektivnog okrivljavanja celog srpskog naroda, koji je neprihvatljiv i ne može biti sproveden u delo". Konstatuje se da je Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini – Dejtonski mirovni sporazum "trajno i bitno narušen uprkos težnjama Republike Srpske i srpskog konstitutivnog naroda koji su se borili za očuvanje dejtonskog ustavnog okvira u BiH, te poziva sve međunarodne aktere da se vrate poštovanju slova Dejtonskog mirovnog sporazuma".

"Svesrpski sabor konstatuje da je Republika Srpska zadovoljna visokim stepenom autonomije definisanim Dejtonskim mirovnim sporazumom, stoga insistiramo na suštinskom i formalnom provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao međunarodnog ugovora koji se ne može jednostrano ili putem intervencionizma menjati", poručeno je u Deklaraciji.

Pročitajte svih 49 zaključaka deklaracije koju je usvojio 'svesrpski sabor' u Beogradu

Pročitajte svih 49 zaključaka deklaracije koju je usvojio 'svesrpski sabor' u Beogradu

U Deklaraciji piše da se smatra "neprimerenim postavljanje visokog predstavnika u BiH suprotno Aneksu X Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je propisano da je za imenovanje visokog predstavnika potrebna saglasnost strana ugovornica, kao i odgovarajuća rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija".

Izjednačenje sa Srbijom. "Svesrpski sabor smatra da je Sretenje, 15. februar, Dan državnosti Republike Srbije i Dan državnosti Republike Srpske koji treba ujedinjeno i zajednički proslavljati. Očekuje da Republika Srpska nastavi da obeležava 9. januar kao Dan nastanka Republike Srpske i krsnu slavu".

Svesrpski sabor potvrđuje da je himna "Bože pravde" svesrpska himna, a dvoglavi orao Nemanjića nacionalni svesrpski grb". Političko vašarište - Svesrpski sabor okupljaće se svake dve godine.

Na kraju je priređen folklorni koncert. Svjetina se sjatila na Trg Republike da odgleda tancovanje, a gosti su davno već pojeli sendvič i ispili flašicu sa vodom. Još da čuju Vučićevu poruku kako "niko više nikada neće moći da uništi srpsko jedinstvo", vatromet i put pod noge. Pet autobusa na trgu, dva iz Niša, pet "otuda" povešće goste.

Voziće se dovoljno dugo da shvate da su podržali jedno – veliko ništa. 

* * *

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije