Apel majke: Snus, nova prijetnja koja brzo zavodi i uništava našu djecu

0
Radiosarajevo.ba
Apel majke: Snus, nova prijetnja koja brzo zavodi i uništava našu djecu
FOTO: Pixabay / Snus

U Hrvatskoj, među učenicima osnovnih i srednjih škola, posebno među mladim sportašima, pojavio se uznemirujući trend - konzumacija snusa, nikotinskih vrećica koje sadrže visoke doze nikotina. Ovaj opasni trend posebno je zabrinjavajuć jer ga mladi preuzimaju od svojih sportskih idola, koji na društvenim mrežama promoviraju upotrebu ovog proizvoda.

Profesionalni nogometaši, košarkaši, atletičari i svjetski poznate zvijezde postali su promoteri snusa, stvarajući rizik od ovisnosti među mladima. Na ovu prijetnju upozorila je zabrinuta majka 15-godišnjaka koja je primijetila zabrinjavajući porast videa na TikToku koji promoviraju snus.

"Vidjela sam da postoji jako puno videa na TikToku gdje ga uzimaju uspješni i vrhunski nogometaši. Ono što mene najviše brine i uznemiruje je to da se taj snus može kupiti na kioscima i tobacco shopovima bez legitimiranja", izjavila je Alenka Pavleković.

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

O opasnostima ovog trenda svjedoči i nogometni trener koji primjećuje promjene u ponašanju mladih sportaša nakon konzumacije snusa.

"Ja kod njih vidim da su u jednom trenutku poletni i energični, a onda kad prestane djelovati, onda ih spušta i budu kao grogi boksači usporeni i vidite da nešto nije normalno", izjavio je Tihomir Beslać, nogometni trener mlađih uzrasta.

Objavljen uznemirujući snimak: Kontrolorka u tramvaju ošamarila učenika, prijeti joj otkaz

Objavljen uznemirujući snimak: Kontrolorka u tramvaju ošamarila učenika, prijeti joj otkaz

Jedna kutija snusa sadrži 60 miligrama nikotina, što je ekvivalent količini nikotina iz tri kutije cigareta. Djeca posežu za snusom kako bi oponašala svoje uzore, a ovo ponašanje često dijele na društvenim mrežama.

"Kategorija koju ja vodim u nogometu i softballu su djeca od 12-13 godina prema starijima. To je užas. To je katastrofa, želim apelirati na roditelje da guglaju, da se educiraju i da to nije bezazleno kako na prvu ruku zvuči", istaknuo je Beslać.

Ovisnost se razvija brzo jer se snus konzumira oralno, stavljajući ga između prednje usne i zuba. Psihijatar Ivan Ćelić upozorava da nikotinske vrećice utječu na određene neuronske procese, posebno vezane uz pamćenje i učenje.

Posljedice konzumacije mogu biti ozbiljne, uključujući trovanje ako se smjesa zadrži u ustima duže od pet minuta, s mogućim smrtonosnim ishodom ako se proguta. Ovaj novi trend među mlađom populacijom dovodi do brzog porasta broja ovisnika.

"U zadnje vrijeme dolaze mladi i djeca od 20, 19, 18 pa čak i 16 godina. Pretežito konzumiraju kanabis i kokain. A veliki je porast amfetamina, prije par desetljeća bio je popularan kokain, a sad kanabis i kokain kombiniraju s alkoholom tako da možemo govoriti o politoksikomaniji", upozorila je socijalna radnica i voditeljica terapijske zajednice Gordana Cavicchi.

Roditelji budite na oprezu pred ovim zabrinjavajućim trendom među mladima, piše Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije