Antikorona okupljanje u Zagrebu: Ograničili su nam slobodu disanja i kretanja

Radiosarajevo.ba
Antikorona okupljanje u Zagrebu: Ograničili su nam slobodu disanja i kretanja
PrtScr / Antikorona okupljanje u Zagrebu

Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, počela je manifestacija pod nazivom Festival slobode.

Građanska inicijativa ‘Prava i sloboda‘ stoji iza cijelog događaja. Iz inicijative, međutim, izbjegavaju korištenje termina ‘protest’, naglašavajući pritom da se radi o “odgovoru na aktualna zbivanja u proteklih nekoliko mjeseci”.

U sklopu Festivala, pjevač Tony Cetinski je DJ, a na Trešnjevci se gdje pušta muzika penzionerima.

Cilj festivala je založiti se za očuvanje tekovina demokratskog društva u kojemu se ne može tolerirati donošenje odluka na temeljima panike i propagande ili prepisivanja umjesto preispitivanja.

"Festivalom se želi poručiti da inzistiramo na zadržavanju ljudskih prava, sloboda, znanja, solidarnosti i međusobnog uvažavanja. Želimo naglasiti da je naše zdravlje fenomen na psihičkoj, fizičkoj i mentalnoj, a ne samo na koronarazini”, navode u saopćenju.

Podsjećamo, nekoliko istaknutijih lica iz hrvatske estrade, sporta i politike podržali je događaj, a među njima su osim Cetinskog, nogometaš Dejan Lovren, zatim Hamed Bangoura, Marin Miletić

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš na Facebooku je komentirao ovaj skup, kazavši da kao demokršćanin poštuje slobodu i pravo svakog čovjeka na vlastito promišljanje, ali da kao ljekar i humanista, i kao hrvatski ministar zdravstva ne može podržati neznanstveni pristup koronavirusu i metodama koje omogućuju njegovo širenje.

"Svako ima slobodu izbora, ali mora biti svjestan i svih posljedica svojih odluka. Kako za sebe tako i za sve ljude u svom okruženju", dodao je, između ostalog, Beroš.

Na skupu je u 18.20 sati bili više od 5.000 osoba, niko od njih ne nosi masku. 

Možete pratiti UŽIVO šta se dešava na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije