Andrej Plenković: "Europski zvaničnici stižu u Sarajevo, nisam optimista"

7
Radiosarajevo.ba
Andrej Plenković: "Europski zvaničnici stižu u Sarajevo, nisam optimista"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Andrej Plenković

Andrej Plenković, premijer Hrvatske najavio je novu posjetu na najvišem nivou zvaničnika Europske unije Sarajevu.

Plenković je kazao čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen ne dolazi u Mostar kao što su to prenosili mediji, ali je najavio je još jedan posjet na najvišoj razini dužnosnika EU Sarajevu kojemu je cilj pronalaženje zajedničkog jezika, između ostalog, i oko promjena izbornoga zakona u BiH, piše HRT.

"Koliko mi je poznato HNS je odlučio sudjelovati u izborima u BiH. Smatramo da Hrvati trebaju birati svoje predstavnike i zato to želimo učiniti kroz dijalog s drugim državama i saveznicima koji su prijatelji BiH, a ne kroz otuđivanje partnera i Bošnjaka. Ne može jedna strana nametnuti nova rješenja, kazao je premijer. Rješenja moraju biti plod dogovora", dodao je Plenković.

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

Upozorio je da su Hrvati u BiH "nerijetko žrtve izbornog inženjeringa i nikako ne bi smjeli doći u poziciju krivca zbog situacije u BiH".

Istaknuo je da se hrvatska Vlada sistemski bori za interes Hrvata u BiH.

"Ministar Gordan Grlić Radman je zaista redovno u BiH i dobro je da je često dolje da prenosimo politiku i aktivnosti koje vlada poduzima u interesu Hrvata u BiH i to radimo kontinuirano, godinama, intenzivno, sustavno, argumentiramo, nastojimo pridobiti saveznike za rješavanje nepravednog položaja u kojemu se Hrvati nažalost nalaze" rekao je Plenković.

"Nisam optimist, ja sam realist i moramo iscrpiti sve mogućnosti političkim dogovorom", naglasio je Plenković.

Čestitao je i Dan Europe. 

"Čuli smo šta europske građane najviše brine. Ovo je vrijeme velikih izazova koji zahtijevaju odvažne odluke i zajedništvo EU. Imamo odgovornost nastaviti graditi Europu mira, vladavine prava, socijalne pravednosti i gospodarskog razvoja", poručio je premijer Hrvatske. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije