Ambasador Miodrag Vlahović: Komšić je govorio otvoreno i hrabro, u pitanju je sudbina vaše zemlje

8
Radiosarajevo.ba
Ambasador Miodrag Vlahović: Komšić je govorio otvoreno i hrabro, u pitanju je sudbina vaše zemlje
Foto: Privatni album / Miodrag Vlahović

Još uvijek stižu reakcije ja govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija (UN) gdje je otvoreno poručio da se Srbija i Hrvatska miješaju u unutrašnje odnose BiH, te da de facto rade na podrivanju suvereniteta zemlje.

Borba za BiH

Za razliku i od pojedinih bh. zvaničnika, ambasador Miodrag Vlahović, ministar vanjskih poslova Crne Gore u vrijeme obnove nezavisnosti, predsjednik crnogorskog Helsinškog odbora, kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kako je govor predsjednika Komšića bio „upečatljiv“, te da se „ticao sudbinskih pitanja vaše zemlje i svih njenih građana“.

On shvata da je govor na 78. zasjedanju GS OUN, predsjednika Željka Komšića, izazvao razne komentare i reakcije, i u samoj Bosni i Hercegovini, i u Hrvatskoj, ali i na mnogim drugim mjestima. To, veli, nije nikakvo čudo.

Bećirović stigao u Njemačku: Prvi put nakon dužeg vremena imat će ove sastanke

Bećirović stigao u Njemačku: Prvi put nakon dužeg vremena imat će ove sastanke

„Čini mi se da, u razumijevanju izrečenih poruka i stavova, treba obratiti pažnju na suštinu. A ona se tiče centralne poruke: potrebe, interesa i prava Bosne i Hercegovine da bude i da opstane kao jedinstvena i demokratska zemlja, sa šansama da se - nadamo se - u skoroj budućnosti pridruži atlantskoj zajednici, u okviru NATO, i, potom, i samoj Evropskoj Uniji“, govori Vlahović.

Komšić je, kako ističe, hrabro i otvoreno govorio o izazovima i problemima sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava i koji dolaze, u jednoj povećanoj mjeri i na način koji je deatruktivan i opasan, iz susjednih zemalja, Srbije i Hrvatske.

„Radi se o aktivnostima i fenomenima koji su vidljivi i nama, koji to posmatramo sa strane, zabrinuti za budućnost prijateljske zemlje. To je osnovna poruka tog govora, za koji se nekome - a naročito onima koji su direktno pomenuti i prozvani - može učiniti da predsjednik Komšić nije mario za “diplomatičnost” nekih kvalifikacija i ocjena. To mogu razumjeti, ali je i tu bitno razdvojiti suštinu i srž problema od nekih nijansi i detalja u samom iskazu“, naveo je Vlahović za Radiosarajevo.ba.

Komšić – autentični predstavnik BiH

Zalaganje za građanski koncept i uređenje BiH Vlahoviću se čini „jasno i nedvosmisleno superiornim u odnosu na apsolutizaciju i robovanje tzv. nacionalnim kriterijumima i ključevima“.

Komentari na Komšićevo obraćanje u UN-u: "Ovo je govor, ovo je borba za opstanak BiH!"

Komentari na Komšićevo obraćanje u UN-u: "Ovo je govor, ovo je borba za opstanak BiH!"

„Dejtonski sporazum je imao svoju logiku i rezon kada je sklopljen. Sredstvo za zaustavljanja rata, i to poslije 28 godina, ne može biti vječiti okvir za normalno funkcionisanje BiH i za stvarnu reintegraciju i državno jedinstvo.  U tom kontekstu, ne čini mi se da je kritika vaših (i naših) zapadnih prijatelja i partnera nešto pogrešno i “opasno”. Naprotiv, to je pokazatelj da je g. Komšić autentični predstavnik građana Bosne i Hercegovine, koji njihov interes smatra najvažnijim. Ko nije spreman da se “konfrontira” sa prijateljima, završi tako što ga primoraju da sluša i posluša one koji nisu prijatelji“, upozorava sagovornik portala Radiosarajvo.ba.

Ambasador Vlahović, na kraju, zaključuje:

„Željko Komšić može biti prozivan, može mu se, inače, vrlo nekorektno i neutemeljeno, prigovarati da nije “pravi Hrvat” ili ukazivati na političke primjedbe i razlikovanja i odnosu na njegov politički angažman, ali odbrana suvereniteta i cjelovitosti zemlje za nekoga ko je u njenom kolektivnom Predsjedništvu predstavlja najveću obavezu i najvažniji kriterijum. I ne može biti pogrešna. Naprotiv!“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije