Komentari na Komšićevo obraćanje u UN-u: "Ovo je govor, ovo je borba za opstanak BiH!"

20
Radiosarajevo.ba
Komentari na Komšićevo obraćanje u UN-u: "Ovo je govor, ovo je borba za opstanak BiH!"
Foto: Screenshot / Željko Komšić na sjednici Generalne skupštine UN-a

Naša dva susjeda, kroz etničke zajednice u Bosni i Hercegovini, na koje nastoje polagati svako pravo, i dvadeset sedam godina nakon agresije koju su nad Bosnom i Hercegovinom izvršili, na taj način vrše udar na suverenitet naše zemlje, čime se skoro u cijelosti onemogućava bilo kakav demokratski razvoj Bosne i Hercegovine, kazao je u svom govoru na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Kritike zvaničnog Zagreba

Poruke Komšića iz New Yorka izazvale su pažnju, ali, očekivano, brojne, pa i žestoke reakcije, nakon što su mediji prenijeli da Srbija i Hrvatska žele podijeliti BiH.

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u New Yorku da su izjave Komšića na govornici Generalne skupštine UN-a neodgovorne i politički štetne, te da nepotrebno podižu tenzije i usporavaju put BiH ka EU.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

"On je štetočina i parazit", grmio je Grlić Radman na East Riveru.

Stanovite kritike je, međutim, posredno iznio i aktuelni ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u Zlatko Lagumdžija.

"Evidentno je da Konaković i Komšić nisu usaglašavali izlaganje Komšića, njegov govor je njegovo autorsko djelo. Ne vjerujem da je to izlaganje koje su potpisala i druga dva člana Predsjedništva. Osim toga, poznato je i vama kao i meni da je gospodin Bećirović imao vrlo ozbiljne sastanke u Zagrebu s Plenkovićem i Milanovićem. Konaković je također na tom tragu. Komšić očigledno misli nešto drugo. Ponavljam još jednom to je stav Komšića koji će izazvati još dosta rasprave", kazao je Lagumdžija, prenijeli su mediji.

Željko Komšić pred Generalnom skupštinom UN: 'Nećemo dozvoliti podjelu naše hiljadugodišnje države'

Željko Komšić pred Generalnom skupštinom UN: 'Nećemo dozvoliti podjelu naše hiljadugodišnje države'

U Dnevnik hrvatske Nove TV uživo iz New Yorka javio se Ivica Puljić, dopisnik Al Jazeere koji je prati što se događa na Općoj skupštini UN-a.

"Komšić je jednostavno nazvao Hrvatsku i Srbiju agresorom koji dijele Bosnu i Hercegovinu. Međunarodnu zajednicu je osudio. Osudio je i OHR i visokog međunarodnog predstavnika. Nema koga nije dodirnuo u tim svojim osudama", primijetio je Puljić.

Ni članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović nije saglasna sa Komšićem što se tiče susjeda: “Nisam saglasna kad je u pitanju Srbija, jer ne vidim ništa što je problematično, a odnosi se na ponašanje Srbije kada je riječ o BiH."

Zlatko Lagumdžija
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Zlatko Lagumdžija

No, da vidimo kako se na govor člana Predsjedništva BiH gleda izvan BiH, ali i unutar intelektualnih krugova u zemlji. Šta je to sporno ili netačno što je Komšić rekao, a što ne bi zaključili svi oni su danas zabrinuti za opstojnost naše domovine?

"Ovo je govor. Ovo je borba za opstanak jedne zemlje, Bosne i Hercegovine", navela je na svojem X nalogu zvaničnica Evropskog parlamenta Federica Woelk.

Domi: Potkopavanje države BiH

Profesorica na Univerzitetu Columbia i bivša glasnogovornica OSCE-a u BiH Tanya Domi, osvrćući se na Komšićevo obraćanje, ističe za portal Radiosarajevo.ba da nije iznenađena njegovim primjedbama pred Generalnom skupštinom UN-a u kojima se aludira na "prisilne akcije" Srbije i Hrvatske u smislu da se umiješaju i potkopaju državu BiH ometajući njezin napredak ka pridruživanju EU ili NATO-u.

"Doista, loši akteri unutar Bosne poput Dragana Čovića i Milorada Dodika sarađuju s Beogradom i Zagrebom kako bi potkopali demokratski napredak unutar BiH, a posebno se slažem da su iredentističke težnje Beograda prijetnja cijelom Balkanu! Politički sistem temeljen na etnicitetu stvoren u Daytonu nadživio je svoju upotrebljivost. Europska unija (EU) i Sjedinjene Države trebaju ojačati demokraciju, vladavinu prava umjesto da ublažuju najgore porive nacionalističkih aktera unutar i izvan BiH", upozorila je Domi, velika prijateljica Bosne i Hercegovine.

Tanya Domi
Foto: Arhiv: Tanya Domi

Beharić: Otrježnjujući govor

Omladinski aktivista i član njemačkog Marshall fonda SAD-a u Bosni i Hercegovini Samir Beharić tvrdi da je Komšić pred Generalnom skupštinom UN-a "održao oštar, ali neophodan i otrježnjujući govor".

"U vremenu ruske agresije na Ukrajinu, borba Bosne i Hercegovine za opstojnost, samostalnost i jednakopravnost njenih građana ne smije ostati ispod radara. Ovo je posebno bitno u kontekstu kad integritet Bosne i Hercegovine ugrožavaju upravo neke od država koje se ustežu uvesti sankcije Rusiji, te čiji lideri opravdavaju Putinove nasrtaje na jednu nezavisnu zemlju. Bosni i Hercegovini ne prijeti opasnost samo od malignog ruskog utjecaja, već i od miješanja u unutrašnja pitanja od strane naših najbližih susjeda", kaže Beharić za portal Radiosarajevo.ba.

Samir Beharić
Foto: Privatni album: Samir Beharić

Šošić: Bespoštedan da, ali ne bez uporišta

Bojan Šošić, član Predsjedništva Kruga 99, također, navodi kako Komšićev govor nije nepromišljen već pomno koncipiran.

"Bespoštedan da, ali ne bez uporišta. Ali zato baš znatan dio kritika ukazuje na to da su kritičari na klizavom terenu jer na toj strani sada dominiraju emocije i uvredljive reakcije. Njihov šnit je sada po načelu 'tim gore po činjenice'. Ne doživljavam kao dobronamjerno upozorenje primjedbe po kojima se ovakvim govorima gube prijatelji. Vjerujem da Bosna i Hercegovina ima dosljedne i iskrene prijatelje koji upravo dugo govore da je čvrst stav ono čega je premalo u politici onih koji zagovaraju istinski modernu i evropsku BiH. Ako neko zagovara slijepo slijeđenje diplomatičnosti u ophođenju, taj ili ne zna čemu diplomatija služi, ili obmanjuje druge", ističe Šošić u ime Kruga 99.

Bojan Šošić
Foto: Privatni album : Bojan Šošić

Pro-bosanske stranke bez vizije

Beharić u kontekstu Komšićevog obraćanja dodatno napominje da, pored vanjskih prijetnji, Bosni i Hercegovini prijete i dvije unutrašnje pošasti, te ih smatram opasnijim i od trenutnih eksternih prijetnji.

"Prva od njih je naravno secesionizam Milorada Dodika, koji je davno prešao sa 'zapaljive retorike' na konkretne korake ka otcjepljenju koje samo zlonamjerni ne vide i ne reaguju. Druga, još pogubnija prijetnja, je nedostatak strateškog pristupa problemu kod pro-bosanskih snaga. Pro-bosanske stranke nisu samo razjedinjene, već su i bez vizije, zaokupljene kratkoročnim i često privatnim interesima koje nerijetko ostvaruju pomoću endemske korupcije, a ona je u Bosni i Hercegovini 'na domaćem terenu'", navodi.

"Agenti promjene"

U savezništvu s korupcijom – rekao je sagovornik portala Radiosarajevo.ba - nije moguće graditi odbrambene mehanizme jedne države - barem ne dugoročno.

"Zbog toga često stičem utisak da su vanjske prijetnje jake i ozbiljne samo onoliko koliko su slaba i bezidejna nastojanja pro-bosanskih snaga da se zapravo bore pro Bosne i Hercegovine. Prioritiziranje stranačkih poslušnika i rodbinskih veza, a zanemarivanje onih koji vladaju znanjem i vještinama nije ništa drugo nego aktivan i predan rad ka razgradnji državnog i društvenog tkiva naše zemlje. Sve dok kriminal i korupcija budu igrali bilo kakvu ulogu pri zapošljavanju i imenovanju kadrova na odgovorne pozicije, Bosnu i Hercegovinu će nastaviti napuštati mladi visokoobrazovani ljudi, upravo oni 'agenti promjene' koje je Željko Komšić spominjao tokom svoga govora", zaključio je Beharić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije