Albin Kurti: 'Vi znate kako je počeo rat u Sarajevu...'

19
Radiosarajevo.ba
Albin Kurti: 'Vi znate kako je počeo rat u Sarajevu...'
Foto: EPA-EFE / Albin Kurti

Premijer Kosova Albin Kurti dao je intervju za Al Jazeeru, gdje je u mnogočemu povezivao aktuelnu situaciju u svojoj državi s početkom rata u Bosni i Hercegovini. 

Na pitanje o sigurnosnoj situaciji na Kosovu, Kurti je rekao: "Naravno da je situacija sada mirna zbog naše policije, ali ponovne agresije nisu isključene, pa zato mi smo veoma oprezni. E sad, sva ta municija i oružje koje je dospjelo na sjeverni deo Kosova iz Srbije je zapravo oružje za rat. Oni su htjeli samo početak tog rata da bude u nedjelju 24. septembra.

I vi znate veoma dobro kako je rat počeo u Sarajevu. Prvog marta 1992. godine, tokom jedne svadbe, ranjen je jedan pravoslavni srpski pop. Mi smo bili veoma oprezni da se ništa slično ne događa. Ali ja mislim da su oni htjeli da ponove scenario iz početka rata u svim našim republikama koji su izašli iz nasilnog raspada bivše Jugoslavije." 

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Posebno je jedan dio intervjua bio interesantan, a Kurti je pričao o predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, te o njegovoj povezanosti s napadačima na kosovsku policiju. 

"To rade teško naoružani paramilitarci koje mi znamo i kao zločince organizovanog kriminala unutar pravoslovnog manastira u Banjskoj koji potiče iz 14. vijeka. Šta rade oni tu? Koga brane tu? Oni su došli da napadaju. Ovo je teroristički, zločinački napad na našu republiku, na našu policiju, zbog toga što se predsjednik Srbije odlučio na agresiju protiv naše države. On voli rat, on želi rat, on hoće rat, jer on hoće RS na Kosovu.

Vi znate zašto je nastala RS. Zbog toga što je bio rat i genocid u Bosni. E sad, on hoće rat i još jedan genocid na Kosovu da bi dobio Republiku Srpsku, ali neće."

Cijeli intervju možete pronaći ovdje

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije