Albin Kurti u Skupštini Kosova: 'KFOR treba da interveniše u vezi otmice policajaca'

3
AA
Albin Kurti u Skupštini Kosova: 'KFOR treba da interveniše u vezi otmice policajaca'
FOTO: AA / Premijer Kosova Albin Kurti

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je pred zastupnicima Skupštine Kosova da još uvijek čeka odgovor i preuzimanje efektivne odgovornosti KFOR-a za otmicu tri kosovska policajca od srbijanskih snaga u pograničnom pojasu na sjeveru Kosova.

Kurti je kazao da bi KFOR treba da interveniše u vezi otmice policajaca, jer je odgovornost te institucije vršenje zaštitne funkcije tako što će naložiti Srbiji da vrati otete policajce i kazni ovo flagrantno kršenje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i Kumanovskog sporazuma.

"Sada kada je prošlo 30 sati od otmice, još uvijek nemamo zvanično saopštenje KFOR-a. Izrazio sam i protest za ćutanje, kao i zahtjev za hitno reagovanje", kazao je Kurti.

Amerikanci procijenili bogatstvo Zdravka Ćolića: Čitav region se iznenadio

Amerikanci procijenili bogatstvo Zdravka Ćolića: Čitav region se iznenadio

Ponovio je stav da je otmica tri kosovska policajca, osveta za hapšenje Miluna Milenkovića iz Sjeverne Mitrovice, koji ima kriminalni dosije.

"Kreiranje osvete kao instrumenta protiv djelovanja pravne države nije samo varvarski mentalitet, već pokazatelj orijentacije srbijanskog rukovodstva ka sjeveroistoku, despotima sjeveroistoka, a ne ka EU i SAD", istakao je Kurti, dodavši da će Vlada učiniti sve da policajce oslobodi otmice.

Zastupnik i predsjednik opozicione Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi rekao je da odgovornost za povratak trojice policajaca pripada premijeru Kurtiju, ali da je potrebna i podrška međunarodnih saveznika.

Dio turskih trupa na sjeveru Kosova: Sedam tenkova i vozila KFOR-a iza opštinske zgrade

Dio turskih trupa na sjeveru Kosova: Sedam tenkova i vozila KFOR-a iza opštinske zgrade

"Sada je, prije svega, najvažniji život trojice policajaca, za koje ni mi, ni ti premijeru nemamo vijesti, ni gdje su, ni kako su, ni šta se sa njima dešava. Odgovornost za njihov povratak kući je vaša, premijeru", rekao je Krasniqi.

Šef zastupničke grupe opozicionog Demokratskog saveza Kosova Arben Gashi rekao je da se slaže da mora da postoji vladavina prava i borba protiv kriminalnih grupa, ali da istovremeno treba da postoje demokratsko upravljanje i koordinacija sa međunarodnim partnerima. Kazao je da se ne slaže sa načinom na koji premijer komunicira i pristupa KFOR-u.

Gashi je upitao da li premijer zna kakve bi bile posljedice ako bi KFOR zatražio uklanjanje svih kosovskih sigurnosnih snaga iz sjevernog dijela Kosova.

Oslobođena četiri državljana Kosova uhapšena u utorak pri ulasku u Srbiju

Oslobođena četiri državljana Kosova uhapšena u utorak pri ulasku u Srbiju

Šef zastupničke grupe opozicione Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri je upozorio premijera Kurtija da nema suvereniteta bez partnerstva, pojašnjavajući da su čak i zemlje poput Njemačke i Francuske dio veće organizacije, kao što je NATO kako bi zaštitile svoj suverenitet.

Premijer Kosova Albin Kurti pozvao je u četvrtak 15. juna, na informativni sastanak ambasadore, otpravnike poslova, šefove diplomatskih misija i zamjenike ambasadora akreditovanih na Kosovu, sa kojim je razgovarao o sigurnosnoj situaciji na sjeveru Kosova nakon jučerašnje “srbijanske agresije na Republiku Kosovo".

Aleksandar Vučić: 'Djeca od 12, 13 i 14 godina spremna da poginu na sjeveru Kosova'

Aleksandar Vučić: 'Djeca od 12, 13 i 14 godina spremna da poginu na sjeveru Kosova'

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, premijer je sa njima podijelio dokaze koji dokumentuju da se "bavimo agresijom Srbije na Kosova i da se kidnapovanje pripadnika kosovske policije dogodilo duboko na teritoriji Kosova".

Po riječima premijera, ovaj čin predstavlja kršenje ustava, pravnog poretka, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo. Ponovio je zahtjev za hitnom i kaznenom reakcijom međunarodnih faktora na ovaj čin agresije na Kosovo, kao i zahtjev za hitnim puštanjem na slobodu trojice policajaca čije je porodice Kurti danas posjetio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije