Abazović: Ako Đukanović prekrši Ustav - smijenit ćemo ga

4
Radiosarajevo.ba
Abazović: Ako Đukanović prekrši Ustav - smijenit ćemo ga
Foto: EPA-EFE / Dritan Abazović

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović je vraćanjem na ponovno glasanje zakona koje je Skupština usvojila 29. decembra dao sebi žuti karton i biće smijenjen ako prekrši Ustav, poručio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

Na Twitteru je još napisao: "Ako prekrši Ustav smjenićemo ga!"

Podsjetimo, Đukanović je danas na ponovno odlučivanje vratio sve zakone koje je donijela Skupština na sjednici 29. decembra, među kojima je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, koji je izazvao nezadovoljstvo Srpske pravoslavne crkve (SPC) i tadašnje opozicije predvođene Demokratskim frontom (DF) stupio je na snagu, 8. januara 2020. Taj zakon je garantovao punu slobodu vjeroispovijesti svim vjernicima i ravnopravan položaj svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori, kao i punu slobodu uvjerenja svim građanima koji nisu vjernici.

Zakon je utvrdio i imovinska prava države nad vjerskim objektima koji predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore

Za Mitropoliju SPC bila je sporna odredba Zakona koja se odnosi na imovinu vjerskih zajednica prema kojoj će vjerski objekti i zemljište, koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore, izgrađeni ili pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, postati državna svojina ako ne postoje dokazi o pravu svojine vjerskih zajednica nad tim objektima.

Abazović je odmah, nakon pobjede na izborima u augustu prošle godine, najavio da će promijeniti sve te "sporne" odredbe zakona

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije