Protesti zbog izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori

0
Radiosarajevo.ba
Protesti zbog izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori
Vijesti.me / Protesti u Crnoj Gori

Veliki broj građana okupio se danas ispred parlamenta Crne Gore u znak protesta protiv najavljenih izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti o kojima rasprava počinje danas. Protestni skup okončan je nešto poslije 14 sati, bez incidenata, iako je tokom razilaženja ispred parlamenta zapaljeno više baklji i bačeno nekoliko dimnih bombi. Učesnici protesta, pripadnici tzv. patriotskih snaga, najavili su nova okupljanja.

Učesnike protesta su ispred parlamenta pozdravljali opozicioni poslanici, među kojima je i bivši premijer Duško Marković, koji su dočekivani ovacijama. Poslanici opozicionih DPS i SDP su u više navrata izlazili i pozdravljali učesnike protesta, u jednom trenutku je prema zgradi letjela i baklja, a potom jaja i kišobrani. Opozicioni poslanici su iz parlamenta okupljenima iznosili sokove i vodu.

Organizator ovog, kao ni svih prethodnih skupova tzv. patriotskih snaga u Crnoj Gori, nije poznat, a okupljeni tvrde da ih nisu organizovale stranke. Na platou ispred zgrade parlamenta bio je prisutan manji broj pripadnika policije.

Protest je organizovan zbog, kako je navedeno, protivljenja usvajanju izmjenjenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kojim će, kako tvrde, crnogorska baština i istorija biti ustupljene Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Srbiji.

“Ovo nije politički skup, već skup građana Crne Gore”, poručeno je sa protesta na kome se skandiralo: “Ne damo državu”, “Dritane Srbine”, “Nije ovo Srbija”… i nosile parloe: “Crnogorska država, crnogorska crkva, crnogorski narod”, “Nisu ovo poslanici nego srpski najamnici”, “Nećemo se kopat u Srbiju”.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović apelovao je juče na građane da odustanu od masovnog okupljanja, pozivajući ih da “svoje političke stavove iskažu kroz forme koje poštuju zdravstvene mjere”.

Izmjenama zakona o kojima danas počinje rasprava ukidaju se članovi koji su bili sporni Srpskoj pravoslavnoj crkvi i zbog kojih su organizovane višemjesečne litije. Najavljeno je da će biti usvojene do kraja godine. Izmjene Zakona eliminišu sve članove koji se tiču promene statusa imovine i ona ostaje u posjedu Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Ukoliko država želi da tu imovinu evidentira kao svoju, može da pokrene parnični sudski proces. Ukinuta je mogućnost da se imovinski sporovi izmedju države i crkve rješavaju u upravnom postupku.

Novim izmjenama Zakona je ukinuta i odredba iz prethodnog, da se vjerska zajednica mora registrovati, što je također bila jedna od tačaka kojoj se SPC žestoko opirala.

Opozicione stranke, upravo one koje su bile vlast kada je usvajan Zakon o slobodi vjeroispovijesti, oštro kritikuju izmjene i dopune istog Zakona koje je usvojila sadašnja Vlada karakterišući ih antidržavnim i donesenim u interesu SPC.

Zakonom o slobodi vjeroispovijesti koji je 27. decembra 2019. izglasala tadašnja vlast Demokratske partije socijalista (DPS), predviđeno je bilo da vjerski objekti i zemljište koji su bili imovina Crne Gore do 1918. godine, a za koje ne postoje dokazi vjerskih zajednica o pravu svojine, prelaze u državnu svojinu. Tome se SPC oštro protivila i zbog toga organizovala višemjesečne litije piše Nova.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije