Ademaj: Postigli smo kompromisno rješenje na obostrano zadovoljstvo

N. K.
Ademaj: Postigli smo kompromisno rješenje na obostrano zadovoljstvo
Postignut je dogovor na sastanku Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo s premijerom Elmedinom Konakovićem i predstavnicima Vlade KS-a u vezi Kolektivnog ugovora.

Kako je rečeno poslije sastanka, postignut je dogovor i štrajka u Kantonu Sarajevu neće biti.

"Zahvaljujući razumijevanju premijera Konakovića i Vlade KS-a, postigli smo dogovor kojim mogu biti zadovoljni obje strane, a najviše koristi od toga će imati građani. Na današnjem sastanku dogovorili smo satnicu u visini od 2.60, minuli rad 0.5, a radna sedmica će brojati 37,5 sati", rekao je Izet Hočko predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo.

Ipak, kako je dodao, ljekari u Kantonu Sarajevo će i dalje održavati štrajk solidarnosti kao podršku kolegama koji se bore za svoja prava u ostalim kantonima FBiH, ali to neće imati nikakve posljedice po same građane, jer će se samo štrajkati za vrijeme pauze uposlenika u ustanovama.

Ministrica zdravstva KS-a Zilha Ademaj je istakla kako je još u petak usaglašeni najveći  broj odredbi ovog kolektivnog ugovora.

"U petak nismo usaglasili samo dvije dvije stvari koje su do današnjeg dogovora ostale sporne, a to je bio procenat povećanja dodatka po osnovu dežurstva na osnovnu platu, te način daljnjeg povećanja plata u narednoj godini do zacrtanog povećanja od 1,2 na iznos koeficijenata" kazala je Zilha Ademaj.

Prema njenim riječima, ove dvije stvari su usaglašene te je postignuto kompromisno rješenje na obostrano zadovoljstvo. 

"Što se tiče dežurstava, napravljen je taj ustupak da se na dežurstva primjenjuje maksimalni procenat, s tim da je smanjen koeficijent za ljekare  opće prakse sa 0,5 na 0,4, ali i to 0,4 predstavlja povećanje u istom procentu kao za ljekare specijaliste i subspecijaliste na njihov koefcijent. Također, moram danas naglasiti da ćemo o narednim povećanjima pričat kada dođe vrijeme za to", zaključila je Ademaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije