Konaković: Postigli smo dogovor, štrajka u zdravstvu neće biti

S. H.
Konaković: Postigli smo dogovor, štrajka u zdravstvu neće biti
FOTO: Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković
Postignut je dogovor na sastanku Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo s premijerom Elmedinom Konakovićem i predstavnicima Vlade KS-a u vezi Kolektivnog ugovora.

Postignut je dogovor i štrajka u Kantonu Sarajevu neće biti.

"Opet smo našli kompromise koje smo riješili na opće zadovoljstvo, a tiče se pitanja dežurstava itd. Načelno smo postigli dogovor u KS-u. Štrajkova neće biti, ovaj drugi je završen. Ljekari će dobiti bolje uslove i mislim da možemo ostaviti zdravstvo u boljem stanju u KS-u", rekao je premijer Konaković navodeći kako su sporna bila pitanja dežurstava.

Ljekarima će plaće biti povećane u iznosu od 15 do 20 posto u zavisnosti od pozicije.

U znak solidarnosti s kolegama u drugim kantonima zdravstveni radnici u KS-u će organizirati kratkotrajna okupljanja u vrijeme pauze u zdravstvenim ustanovama u KS-u.  

Predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid je izjavio kako svi kantoni imaju identične zahtjeve, problem sa satnicom, sedmični radni učinak i koeficijenti.

"Svi kantoni imaju sukcesivni prijedlog kako da dođe do povećanja, odnosno navedenih zahtjeva. Svi kantoni gdje se trenutno dešava štrajka, paralizirat će zdravstvo, a jedan od njih je i Zeničko-dobojski kanton. Štrajk je automatski krenuo u svih devet kantona, ali to ne znači nužno potpunu obustavu rada. Svi ostali premijeri kantonalnih vlada trebaju prepoznati probleme kao što je to uradio premijer Konaković, a to je da spriječi paralizu zdravstvenog sistema, odnosno pruži adekvatnu brigu o pacijentima", rekao je Rifat Rijad Zaid.

Prema njegovim riječima, sutra bi trebali biti nastavljeni pregovori o dogovorima u Srednjo-bosanskom kantonu (SBK), Zeničko-dobojskom (ZDK) i Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK) Goražde.

Dodao je da onoga trenutka kada bude postignut dogovor o potpisivanju Kolektivnog ugovora s Federalnim ministarstvom zdravstva, očekuje da Vlada KS-a da saglasnost, odnosno ovlasti osobu za potpisivanje.

Vanredna sjednica Vlade Kantona Sarajevo bit će održana sutra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije