Rifat Rijad Zaid: Alternativa ljekara je odlazak iz BiH

N. K.
Rifat Rijad Zaid: Alternativa ljekara je odlazak iz BiH
Generalni štrajk doktora medicine i stomatologije počeo je, kako je i planirano, jutros u 07:30 sati na području FBiH.

Kako je najavljeno, štrajk će se provoditi do ispunjenja zahtjeva, a to je potpisivanje Federalnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije.

"U svih devet kantona u FBiH, jutros je počeo generalni štrajk, s tim da obustava rada ljekara i stomatologa nije počela podjednako u svim zdravstvenim ustanovama, s obzirom na to da čekamo da se svaki član iz Zakona o štrajku ispuni kako ne bi bilo problema u vezi sa legitimnošću samog štrajka. Ova se obustava odnosi na obustavu rada u Posavskom kantonu, Tuzlanskom kantonu, Zeničko-dobojskom kantonu i Bosansko-podrinjskom kantonu, dok će se sukcesivno pridruživati ostali kantoni", rekao je Rifat Rijad Zaid, predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

medicinske_sestre_bolnica.jpg - undefined

Kako je rekao, u Kantonu Sarajevo je u toku sastanak predstavnika štrajkačkih odbora i Vlade KS-a, nakon što su održani pojedinačni sastanci štrajkačkih odbora u svakoj od medicinskih ustanova sa područja ovoga kantona.  

"Moram istaći, da je za danas postignut dogovor da se nastavi normalan rad doktora medicine i stomatologije u KS-u, ali da od rezultata sastanka sa vladom KS-a ovisi da li će nastupiti obustava rada ljekara i stomatologa u ovom kantonu", dodao je.

Prema njegovim riječima, ipak  i ako se dogovore zahtjevi koje su postavili pred Konakovića, doktori medicine i stomatologije u Kantonu Sarajevo će u znak solidarnosti sa ostalim  kantonima ići u štrajk koji neće imati nikakve posljedice po same građane, jer će se samo štrajkati za vrijeme pauze uposlenika u ustanovama.

"Moram istači da i pored sudske zabrane štrajka u Tuzlanskom kantunu, donešena je odluka da doktori medicine i stomatologije u UKC Tuzla od danas svakodnevno organiziraju polusatni štrajk upozorenja za vrijeme pauze od 11 do 11:30 sati, kao vid podrške aktivnostima Federalnog Saveza, do ispunjenja zakonskih pretpostavki za pridruživanje i ove sindikalne podružnice generalnom štrajku doktora medicine i stomatologije", istakao je Rifat Rijad Zijad.

Ljekari traže satnicu od 2,35 KM, smanjenje broja radnih sati, te porast koeficijenata za doktore medicine i stomatologije.  Kako je navedeno doktori medicine i stomatologije su spustili svoje kriterije, ali dalje od ovog ne mogu jer je jedini naredni korak odlazak.

Kako je navedeno, štrajk će se provoditi do ispunjenja zahtjeva, a to je potpisivanje Kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije na nivou Federacije i na nivou kantona u kojima su se stekli zakonski uvjeti za potpisivanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije