Potpisan Kolektivni ugovor: Zdravstveni radnici u KS-u prekidaju štrajk

S. H.
Potpisan Kolektivni ugovor: Zdravstveni radnici u KS-u prekidaju štrajk
Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo prekidaju štrajk koji su pokrenuli 13. oktobra, nakon što je danas s Vladom Kantona Sarajevo potpisan Kolektivni ugovor.
Štrajk se prekida nakon što su zdravstveni radnici postigli dogovor s Vladom Kantona Sarajevu o visini koeficijenta minulog rada i nakon što je potpisan Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva jutros u zgradi Vlade Kantona Sarajevo.
 
Kako je rekao predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika Kantona Sarajevo Edo Selimić, dogovorom i nisu previše zadovoljni i borba zdravstvenih radnika se nastavlja.
 
Također, Selimić je najavio da je na redu "tuzlanski scenarij", te da se očekuje borba zdravstvenih radnika i u Tuzlanskom kantonu. Podsjećamo da je zdravstvenim radnicima u UKC-u Tuzla jučer zabranjen štrajk.
 
"Djelimično smo zadovoljni postignuti, a u nastavku ćemo pratit šta će se dešavati s 'tuzlanskim scenarijem'", rekao je Selimić.

Premijer KS-a Elmedin Konaković je prije potpisivanja Kolektivnog ugovora najavio nastavak intenzivne saradnje sa zdravstvenim radnicima koji će se sada, kako je dodao Selimić, osjećati sigurnijim. On je 
još jednom istaknuo da je zadovoljan dogovorenim, te da razumije zahtjeve zdravstvenih radnika kojima bi dali i više da imaju, te je najavio da će raditi na poboljšanju zdravstvenih usluga KS-a.
 
Potpisivanju Kolektivnog ugovora prisustvovala je i ministrica za zdravstvo u KS-u Zilha Ademaj koja je navela je da je zadovoljna usaglašavanjem Kolektivnog ugovora navodeći kako su sve strane malo popustile.
 
Nove plaće zdravstvenim radnicima najavljena su već od novembra nakon rebalansa finansija i usvajanjem na Skupštini KS-a. Kako je istaknuto, nastavit će se raditi na obnovi reagenasa za rad u domovima zdravlja KS-a. Kako je ranije najavljeno, postignut je dogovor o tome da novi koeficijent minulog rada za sve medicinare iznosi 0.5, dok će njihova satnica iznositi 2.60 KM, a radna sedmica trajat će 37,5 sati.
 
Jutros je u Vladi KS-a zakazan i sastanak sa Sindikatom doktora zdravstvenih radnika stomatologa o potpisivanju Kolektivnog ugovora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije