KS: Konaković i Selimić sutra potpisuju Kolektivni ugovor

Radiosarajevo.ba
KS: Konaković i Selimić sutra potpisuju Kolektivni ugovor
Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo prekinut će štrajk, koji su pokrenuli 13. oktobra, nakon što su postigli dogovor s Vladom Kantona Sarajevu o visini koeficijenta minulog rada i nakon potpisivanje Kolektivnog ugovora.

Kako je potvrđeno iz Vlade Kantona Sarajevo, sutra ujutro u 08.30 sati u sali 100, na prvom spratu zgrade Kantona Sarajevo, premijer KS Elmedin Konaković i predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS Edo Selimić potpisat će Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo.

Potpisivanju Kolektivnog ugovora prisustvovat će i ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj.

Kako je ranije najavljeno, postignut je dogovor o tome da novi koeficijent minulog rada za sve medicinare iznosi 0.5, dok će njihova satnica iznositi 2.60 KM, a radna sedmica trajat će 37,5 sati.

"Riješili smo neusaglašene stavove sa sindikatom i postigli dogovor modela utroška sredstava za zdravstvene radnike. Mislim da smo time konačno otklonili sve probleme i pristali na uvjete koje su od Vlade, tražili i jedan i drugi sindikat", istaknuo je premijer Konaković nakon sastanka prošle sedmice.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika KS-a Edo Selimić poručio je tada kako će generalni štrajk obustaviti tek kada ugovor bude potpisan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije