Sindikat radnika u zdravstvu: 13. oktobra stupamo u generalni štrajk

S. Š. J.
Sindikat radnika u zdravstvu: 13. oktobra stupamo u generalni štrajk
Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo najavio je ranije ovoga mjeseca da će zdravstveni radnici kantona stupiti u generalni štrajk zbog nepotpisivanja Kantonalnog kolektivnog ugovora kojim bi se povećale plaće radnika u zdravstvu.

Iz Sindikata su ranije naveli da se Vlada Kantona Sarajevo i kantonalno Ministarstvo za zdravstvo "neodgovorno i krajnje pasivno odnose prema zahtjevima zdravstvenih radnika", te da ni nakon višemjesečnih pregovora s Vladom nije postignut dogovor o visini neto satnice za radnike u oblasti zdravstva u KS-u, jer Sindikat nije pristao na smanjenje koeficijenata za pojedine grupe složenosti poslova u korist drugih grupa.

Primarijus doktor Edo Selimić, predsjednik Sindikata objasnio je da je glavni razlog sazivanja današnje konferencije za medije najava štrajka, koji će se, kako je kazao, desiti ako zdravstveni radnici ne uspiju u pregovorima s poslodavcima.

"Danas je bio krajnji rok i nismo uspjeli napraviti dogovor, stoga smo zaključili da 13. oktobra stupamo u štrajk do ispunjenja naših zahtjeva, a jedan od njih je reguliranje satnice. Dizanjem satnice pokušavamo popraviti status svih zaposlenih u zdravstvu. Razgovarali smo i o zaključivanju kolektivnog ugovora i da se odmah počne ispunjavati ono što je njime dogovoreno. U ovom trenutku satnica je 2.31 feninga, a radimo 37,5, dok je prema kolektivnom ugovoru dogovoreno 40 sati".

Selimić je izjavio da ako se na satnicu doda njegov specijalistički koeficijent, onda ona iznosi 9 KM.
 
"Nađite mi nekoga ko u Sarajevu radi za devet maraka. Ako satnica ne bude 40, nego 37 i tu poslodavac ostavlja sebi. U brošurama koje ćemo dijeliti svim pacijentima ćemo objasniti kako se raspoređuju naš novac. Kako su ga dobro raspodijelili pokazuje naša satnica. Odakle se izdvaja i kome se daje novac, sve će se to objasniti pacijentu kao korisniku zdravstvenih usluga", istaknuo  je dr. Selimić.
 
Prema njegovim riječima, Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo se bori da svima u zdravstvu digne status, što podrazumijeva jednaku satnicu.
 
"Zakonom je određeno ko smije, a ko ne stupiti u štrajk. To su Apoteke Sarajevo, Hitna pomoć KS-a, Neuropsihijatrija... Činjenica je da veliki broj medicinara odlazi iz BiH te iz očaja bježi dalje. Naravno da ako jedan izvrstan neurohirurg svoje znanje može prodati u Njemačkoj za 10.000 eura, on će otići. Nema patriotizma nikakvog, to su kod nas ubili", kategoričan je bio predsjednik Sindikata. 
 
Stav Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo je da se ne može ići sa satnicom manjom od 2,75 KM, i to za sve zaposlenike u oblasti zdravstva, bilo da su u pitanju ljekari ili druge profesije. Ni nakon višemjesečnih pregovora s Vladom i resornim Ministarstvom, članovi ovog Sindikata nisu uspjeli postići da se satnica radnicima u zdravstvu na području Kantona Sarajevo poveća sa sadašnjih 2,31 na 2,75 KM, što je zahtjev Sindikata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije