Novi Kolektivni ugovor za zdravstvo: Povećan broj radnih sati

Fena
Novi Kolektivni ugovor za zdravstvo: Povećan broj radnih sati
U Sarajevu je danas održana sjednica Vlade Kantona Sarajevo, na kojoj je razgovarano o Kolektivnom ugovoru o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Vlada KS je dala saglasnost na ovaj Kolektivni ugovor, a ovom prilikom ministrica zdravstva u ovom kantonu, Zilha Ademal, informirala je Vladu o odredbama novog ugovora, uz naglasak na one koje su promijenjene.

Ademaj je istakla da će i novi pravilnici o radu zdravstvenih ustanova definisati brojna pitanja za koja su u Kolektivnom ugovoru data okvirna rješenja, a posebno kada je riječ o utvrđivanju visine plata i dodataka na platu po osnovu ucinka, radnog mjesta ili akademskog zvanja.

Novim kolektivnim ugovorom radna sedmica uposlenih u zdravstvu bit će povećana sa 37,5 na 40 radnih sati, a vrijednost najniže satnice povećana je za 0,35 KM. Ipak, godišnji odmor je sada ograničen na 30 dana, a naglašeno je i da će obračun plate u toku godišnjeg odmora biti odrađen u odnosu na platu u mjesecu kada se taj odmor koristi.

Do sada se, kako je navedeno, dežurstvo u zdravstvenim ustanovama plaćalo u fiksnim procentima, ovisno u kojem danu je obavljano, a novim ugovorom ostavljena je mogućnost poslodavcu da propiše te iznose, a koji se moraju kretati u određenim rasponima. Tri prosječne federalne plate će biti iznos otpremnina pri odlasku u penziju, a isti iznos bit će isplaćen kao pomoć u slučaju smrti člana uže porodice, a u koliko kod istog poslodavca radi dva ili više člana iste porodice ovo pravo ostvaruje samo jedan član.

Kako je saopćeno iz Press službe KS, Kolektivni ugovor se smatra zaključenim kada ga u istovjetnom tekstu prihvate i potpišu reprezentativni - Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Federacije BiH i kantonalni ministri zdravstva, uz prethodno pribavljenu saglasnost vlada kantona, što je Vlada Kantona Sarajevo danas i uradila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije