Sindikat radnika u zdravstvu KS-a: Nastavljamo štrajk dok ne ispune naše zahtjeve

Radiosarajevo.ba
Sindikat radnika u zdravstvu KS-a: Nastavljamo štrajk dok ne ispune naše zahtjeve
Nakon što su u petak, prošle sedmice, počeli generalni štrajk članovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo obratili su se javnosti putem saopćenja, istaknuvši kako su tokom štrajka vidjeli pravo stanje ljudskosti društva u kojem žive.

Dodali su i kako će njihov štrajk trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva, te da najveći dio pacijenata razumije "njihov pokušaj da na pravi način prikažu zdravstvo u KS-u".

"Odgovorno tvrdimo da svi oni kojima je bila potrebna zdravstvena usluga su je i dobili, i tako će ostati u narednim danima generalnog štrajka", stoji u saopćenju.

Dodali su i to kako je ponašanje vlasti u KS-u i Sindikata doktora medicine i stomatologije u tri sata pregovaranja, koja nisu bila dostupna javnosti, prikazalo lošu sliku socijalne neosjetljivosti i društva uopće.

"Sindikat doktora medicine i stomatologije pokazao je socijalnu neosjetljivost i sebičnost, te su sebi prigrabili samo dizanje koeficijenta u svom dijelu posla, ne misleći na druge. Mi, iz Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu KS-a ponudili smo kompromisno rješenje, da satnica ide na 2.65 KM, a usklađivanje koeficijenata i platnih razreda ponudili smo odmah po potpisivanju Granskog kolektivnog ugovora za KS-a", ističe se u saopćenju.

Kao posebno važnu stavku istaknuli su kako zastupaju interese svih radnika u zdravstvu, od spremačica do specijalista, kako bi se poboljšao ekonomsko-socijalni status svih radnika.

"Sindikat doktora nije prihvatio, jer pohlepa nadvladala razum i samo se gurao svoj koeficijent, bez obzira kolika bude od vlasti ponuđena satnica. Vlada, s druge strane, pokazala je da je socijalni dijalog pretjerano ne interesuje, kao i lažnu demokratičnost uz pokušaj da riješi probleme nagomilane u prošlosti. Kako drugačije protumačiti njihovo iskazivanje nemoći nesposobnosti da se suprotstave federalnom nivou, koji im svake godine otme preko 200 miliona KM novca. Poražavajuće, premijer lažnu ležernost pokazuje tako što nudi 15 miliona KM, forsira tobožnju brigu za doktore, a ostali nek štrajkuju koliko hoće", navodi se u saopćenju.

Istakli su da, kako bi svi shvatili ozbiljnost sadašnjosti, pozivaju radnice-spremačice da prostor u kome rade i borave doktori – članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije koji ne učestvuju u ovom štrajku, za vrijeme štrajka ne održavaju.

"Pozivamo srednje, više i visoke sestre i tehničare da ih svojim obimom posla ne logisticiraju, ekonomsku službu da im ne ne obračunava plaću, tehničku službu da ih ne podržava, pravna da obustavi radnje iz svog domena pa da vide doktori neučesnici štrajka da nisu i ne mogu biti samoživi stvorovi na ovom svijetu", zaključeno je u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije