Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo i danas nastavili štrajk

Radiosarajevo.ba
Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo i danas nastavili štrajk
Nakon jučerašnjih dugotrajnih pregovora sa ministrima i premijerom Kantona Sarajevo, koji nisu urodili plodom, zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo i danas nastavljaju generalni štrajk.

Njihovo nezadovoljstvo satnicom i koeficijentom prema kojem se izračunava eskaliralo je prethodnih dana, zbog čega su odlučili stupiti u štrajk, a sa štrajkovima upozorenja pridružile su im se i kolege iz drugih kantona koji su nezadovoljni uslovima rada.

Kao osnovne zahtjeve, zdravstveni radnici su od Vlade KS-a zatražili povećanje satnice na 2.75 KM i prema njihovim riječima to je jedini način da štrajk bude obustavljen. Uz povećanje satnice, zdravstveni radnici su zatražili i da im koeficijent prema kojem se izračunavaju plaće ostane nepromijenjen.

Tokom jučerašnjeg dana održan je i sastanak premijera KS-a Elmedina Konakovića i čelnika tri sindikalne organizacije u oblasti zdravstva - Sindikata radnika u zdravstvu KS-a, Sindikata doktora medicine i stomatologije i Sindikata KCUS-a, koji su uspjeli postići djelimičan dogovor, u kojem je Vlada KS-a predložila povećanje satnica sa 2.31 na 2.50 KM, kao i koeficijenta za ljekare od 0.5.

To bi praktično značilo da bi plaće radnika u zdravstvu bile povećanje za oko 10 posto, ali sindikati zdravstvenih radnika odlučlili su ne odustajati od svojih zahtjeva i nastave štrajk.

Za potrebe ispunjenja svih zahtjeva zdravstvenih radnika potrebna su dodatna 22 miliona KM istaknuto je jučer tokom pregovora, dok je Vlada s druge strane spremna ponuditi 15 miliona KM, koje su i ranije planirali za ovu svrhu.

Zbog toga što ova situacija nije riješena, štrajk se i dalje nastavlja, te će tako i danas u Kantonu Sarajevo raditi samo Hitna pomoć, Zavod za transfuzijsku medicinu, Neuropsihijatrija i apoteke, ali samo za najugroženije pacijente. Također, važno je napomenuti da su u štrajk stupili samo članovi Sindikata radnika u zdravstvu KS-a, dok ostali rade bez zastoja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije