I dalje bez dogovora: Zdravstveni radnici KS ne odustaju od štrajka

Radiosarajevo.ba
I dalje bez dogovora: Zdravstveni radnici KS ne odustaju od štrajka
Zdravstveni radnici Kantona Sarajevu još nisu postigli dogovor s premijerom KS Elmedinom Konakovićem i štrajk se nastavlja.

Prema njegovim riječima, na pragu su djelimičnog rješenja, no Sindikat radnika u zdravstvu KS ostaje u generalnom štrajku.

Zdravstveni radnici pred vlasti su postavili dva uslova – povećanje satnice s 2.31 na 2,75 i zadržavanje postojećeg koeficijenta. Nakon što bude potpisan Kolektivni granski ugovor, kako je pojašnjeno iz Sindikata radnika u zdravstvu, krenut će se u pregovaranje o novim koeficijentima.

Ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj tvrdi da su zahtjevi zdravstvenih radnika nerealni i da u budžetu Vlade KS nema toliko novca.

"Mi imamo 15 miliona KM koje namjeravamo usmjeriti u povećanje plata i ako se sindikati uspiju dogovoriti na koji način ćemo povećati plate, mi smo to voljni ispoštovati. Plus ostali dodaci na platu koje smo priznali u maksimalnim iznosima u odnosu na Federalni kolektivni ugovor. Njihovi zahtjevi su nerealni i trebalo bi nam 50 miliona KM, a mi ne možemo naći tolika sredstva, ali smo voljni da u narednoj godini, ukoliko se sredstva budu povećavala, usklađujemo visinu plata s visinom sredstava koja imamo", kazala je danas Ademaj. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije