Vlada KS ponudila povećanje plaća zdravstvenim radnicima za 10 posto

Fena
Vlada KS ponudila povećanje plaća zdravstvenim radnicima za 10 posto
FOTO: Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Premijer Kantona Sarajevo (KS) Elmedin Konaković primio je čelnike triju sindikalnih organizacija u oblasti zdravstva - Sindikata radnika u zdravstvu KS, Sindikata doktora medicine i stomatologije i Sindikata Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS).

Sagovornici su približili stavove u vezi sa iznalaženjem rješenja za novonastalu sitauciju, a u kontekstu poboljšanja statusa uposlenika u zdravstvu.

Naime, kako je nakon višesatnog sastanka saopćeno, predstavnici Sindikata doktora medicine i stomataologije i Sindikat UKCS-a su izrazili razumijevanje za aktuelnu ponudu Vlade KS-a, odnosno povećanje plaća za oko 10 posto, što podrazumijeva i povećanje cijene satnice na 2,50 KM, kao i koeficijenta ljekarima za 0,5, dok je Sindikat radnika u zdravstvu KS, čiji su članovi jutros stupili u štrajk, ostao pri ranijem zahtjevu za povećanje satnice na 2,75.

Premijer Konaković novinarima je kazao kako su sudionici razgovora na tragu dogovora, ocijenivši to prvim velikom korakom ka adekvatnom valoriziranju ljekarske profesije.

U osvrtu na zahtjev Sindikata radnika u zdravstvu KS, podsjetio je da Vlada KS nije spremna potpisati obavezu za koju nema osigurana sredstva.

"Mislim da ćemo ovim trendom oporavka ekonomije u KS-u koja je već vidljiva i porastom prihoda u Zavodu zdravstvenog osiguranja, vrlo moguće taj novac imati početkom ili polovinom naredne godine i tada smo spremni ponovno revidirati cijenu rada. To smo ponudili i zasada nismo zvanično dobili negativan odgovor", istaknuo je Konaković, navodeći da će sa Sindikatom koji je u štrajku u ponedjeljek biti nastavljeni razgovori.

Istovremeno, premijer KS-a je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da se aktuelnoj Vladi fakturiše sav nerad u zdravstvu u posljednjih deset godina - sve korupcije, svi novci bačeni uzalud po komisijama i isplate enormnih plaća.

"Mi smo sve to popravili, obezbjedili prvih 15 miliona (za povećanje plaća u zdravstvu) i mislili smo da ćemo naići na odobravanje", kazao je Konaković, naglašavajući da je sve ono što je u sklopu zdravstva ušteđeno 'stavljeno na sto' za plaće uposlenika u zdravstvu.

Dodao je da je rebalansom budžeta izdvojeno šest miliona KM za nabavku opreme JU Domu zdravlja KS, Općoj bolnici "Prim .dr. Abdulah Nakaš" i UKCS-u.

Predsjednici Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH i njegove Sindikalne organizacije KS dr. Rifat Riad Zaid i prim. dr. Izet Hočko izrazili su optimizam da će ono o čemu je danas postignut dogovor Vlada KS i zvanično potvrditi.

Uz uvjerenje da će njihovi zahtjevi nakon višekratnih revidiranja konačno biti ispunjeni, predstavnici tog sindikata izrazili su očekivanje da će prvi dogovor na rješavanju cjelokupnog položaja doktora medicine i stomatologije biti postignut u KS-u.

Podsjetili su, također, da oni 'u rezervi' imaju Odluku o štrajku te da će, ukoliko status doktora na području FBiH do 20. oktobra ne bude riješen na zadovoljavajući način, ta odluka biti stavljena u funkciju već narednog dana, odnosno da će uslijediti obustava rada doktora medicine i stomatologije.

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS dr.Edo Selimić, koji je zbog prethodno preuzetih obaveza ranije izašao sa sastanka, medijima je, međutim, kazao da ovaj sindikat ostaje pri istaknutim zahtjevima.

Podsjetio je da Sindikat traži satnicu od 2,75 KM, a da vlada u ovom trenutku nudi satnicu od 2,50, odnosno ukupno 15 miliona KM za povećanje plaća, ustvrdivši da bi za traženo povećanje cijene rada trebalo osigurati 22 miliona KM.

Dodao je da će štrajk Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu KS biti odmah prekinut, ukoliko Vlada KS ispuni taj njihov uvjet i osigura 22 miliona KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije